Seminar circulair bouwen op Batibouw

Artikel delen

Op donderdag 28 februari organiseren VIBE en Pixii tijdens Batibouw een seminar over circulair bouwen. Deze zal doorgaan in de Conference Room (Paleis 5) en is tweetalig. Hieronder kan je het programma en de sprekers terugvinden.

Voor meer informatie kan je steeds terecht op de sites van Batibouw, Pixii en VIBE. Het seminar is van 11:00 tot 13:00.

11u: Introductie door Jeroen Vrijders (FR/NL)

Jeroen Vrijders is hoofd van het Labo Duurzame Ontwikkeling en co-animator van het Technisch Comité “Smart & Sustainable Constructions” van het WTCB. Vanuit die hoedanigheid was en is hij betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten rond circulaire economie, zowel wat betreft Urban Mining als het realiseren van nieuwe duurzame gebouwen.

11u05: Emilie Gobbo (FR)

Emilie Gobbo start met een toelichting over waarom we het anders moeten aanpakken, welke problemen de huidige manier van bouwen met zich meebrengt en hoe we het anders kunnen doen. Emilie is architecte en onderzoekster bij de UCL.

11u20: Ken De Cooman (FR)

Ken De Cooman is architect bij BC architects & studies. BC ontwerpt innovatieve, circulaire gebouwen in onderzoek (Solidary Mobile Housing, KULeuven) en in de praktijk (Berg te Termunt, Tervuren) en heeft onlangs het bedrijf BC materials opgestart rond urban mining van grondverzet om circulaire leembouwmaterialen te produceren.

11u35: Christian Levie (FR)

Christian Levie representeert Econocom, een bedrijf dat ICT-services voor circulaire aankoop en onderhoud faciliteert aan de hand van nieuwe verdienmodellen, product-dienstcombinaties, as-a-service business modellen.

11u50: Mieke Vandenbroucke (NL)

Mieke Vandenbroucke stelt voor hoe je de kringloop kan sluiten met enkele praktische ontwerprichtlijnen en inspirerende voorbeelden. Mieke is ingenieur-architecte van opleiding, behaalde een doctoraat over het thema en is nu werkzaam bij VIBE.

12u05: Stijn Elsen (NL)

Stijn Elsen presenteert het praktijkvoorbeeld van circulair bouwen: een renovatieproject op de campus van de Vrije Universiteit Brussel. In samenwerking met enkele industriële partners worden innoverende en circulaire oplossingen in de praktijk getest. Ingenieur-architect Stijn richtte het architectenbureau KADERSTUDIO op en past circulaire concepten zowel toe in zijn dagelijkse praktijk als bij de VUB als onderzoekend projectarchitect.

12u20: Eliah Mallants (NL)

Eliah Mallants heeft het over circulariteit op het gebied van water en energie en toont aan hoe we aan de hand van gebouwtechnieken ook deze kringlopen kunnen sluiten. Eliah is ingenieur-architect en is werkzaam bij PIXII, het kennisplatform voor energieneutraal bouwen.

112u35: Aansluitend is er eendebat met Jeroen Vrijders als moderator (FR/NL). Het seminar wordt gesponsord door H3 skeletbouw en Michiels Schrijnwerkerij.