Simpel een ladder verankeren met de Spouwvast

Artikel delen

Met een speciaal anker in de ventilatie-voeg van een gemetselde muur zet de handige uitvinding Spouwvast ladders en steigers vast aan de gevel. Zonder gaten te boren of sporen achter te laten.

Spouwvast is bedacht en ontwikkeld Laura Eekels en haar man Thomas. Beiden werken niet eens in de bouw, maar Eekels doet wel zelf regelmatig schilderwerk aan huis. Toen ze weer een keer de wiebelende ladder opklom voor een klusje aan de gevel en de open stootvoeg zag, bedacht ze dat die een mooi houvast kan bieden om de ladder of een steiger te zekeren. Zo startte de ontwikkeling die uitmondde in een gepatenteerd product: Spouwvast.

Stootvoeg

Spouwvast bestaat uit een driehoek die verticaal in de open stootvoeg wordt gestoken en eenmaal in de spouw een kwartslag wordt gedraaid. Hij draagt dan de krachten af over twee naastgelegen bakstenen. Een elastische ring houdt de borgstrip in positie. Een borgstrip voorkomt dat het anker terugdraait en uit de opening schiet. Door het oog dat uit de muur steekt kan gemakkelijk een spanband worden gestoken naar één van de sporten van de ladder of steiger.

Roestvast

De 6 mm dikke variant van de Spouwvast kan een trekkracht van 7 kN aan, een belasting van 700 kilo. Er is ook een roestvaststalen variant verkrijgbaar. Die is in twee maten beschikbaar, is duurder dan de verchroomde variant, maar kan ook hogere belastingen aan. Het 8 mm dikke exemplaar kan een trekkracht van 9,5 kN aan.