Skibaan en begroeid dak van energiecentrale geopend

Artikel delen

Het idee van de bouw van de skipiste ontstond toen er het besef kwam dat Kopenhagen een koud klimaat heeft, maar geen bergen. Vervolgens werd er zo’n 7 jaar geleden door de Bjarke Ingels Group een plan gepresenteerd om een skipiste op de energiecentrale te bouwen. Een investering van ruim € 608 miljoen.

Een bijzonder groen project

Copenhill is geen eenvoudig project, het tegenovergestelde eigenlijk. De energiecentrale in Denemarken wil jaarlijks 400.000 ton afval verwerken om zo 160.000 woningen in Kopenhagen te voorzien van schoon water en 62.500 woningen van elektriciteit. De centrale vervangt het Amager Resourcce Center en verwacht met het nieuwe concept 25 procent meer groene energie te produceren dan de oude fabriek deed. Ook wordt de CO2-uitstoot met 100.000 ton per jaar verminderd. De uitstoot van de energiecentrale is opmerkelijk schoon. Dit komt door de geavanceerde filtertechnologie. De fabriek zal de hoofdstad van Denemarken in staat stellen om 90 procent van de metalen in de afvalstroom te redden en 100.000 ton as te hergebruiken als wegmateriaal.

Bouw van CopenHill

De pistes van de skibaan zijn gemaakt van plastic matten. Deze zijn geleverd door het Italiaanse bedrijf Neveplast. Deze matten heeft het bedrijf zo aangepast en verbeterd dat deze nauwelijks schade geven aan het milieu. Naast de baan zijn begroeide daken toegepast met specifieke ZinCo elementen voor groene toepassing op deze sterke skihelling.

De bouw van de skibaan liep de afgelopen jaren enige vertraging op. Meerdere keren werd de opening al uitgesteld, maar nu is het dan echt zover! Afgelopen weekend vond de opening plaats en kon je officieel skiën in Kopenhagen. In het onderstaande filmpje zie je beelden van de skipiste.

Faciliteiten op de piste

Voor wie denkt dat er maar één piste is heeft het mis. De skibaan heeft namelijk meerdere pistes van verschillende niveaus en drie liften. Daarnaast is er een slalomparcour, een freestylepark en een gebied voor de kinderen.

Mocht je zelf niet over ski’s of een snowboard beschikken dan kan je deze gemakkelijk huren aan de piste. En aan het einde van de dag kun je nog even heerlijk los gaan in de après-ski.


Tekst: skiinformatie.nl

Begroeide daken: www.zinco.nl

Beeld: Photographer Ehrhornhummerston