Snelle en eenvoudige montage van grote PV-modules

Artikel delen

AEROCOMPACT optimaliseert het montagesysteem COMPACTFLAT SN voor zonnepaneelinstallaties op platte daken.
De Oostenrijkse expert op het gebied van PV- racking, introduceert een montagesysteem op rails voor alle gangbare moduleformaten – met inbegrip van zonnepanelen met een groot oppervlak tot 2384 mm × 1303 mm. Dit systeem is een geoptimaliseerde versie van zijn voorganger en is ook geschikt voor de ophoging van omkaderde PV-modules op beton-, bitumen-, folie- en grinddaken.

AEROCOMPACT ontwierp het systeem voor zonne-installaties op het zuiden of op het oosten/westen met een installatiehoek van 10°. “Aan het eind van het jaar zullen er meer uitvoeringen van de SN 2 volgen om met één systeem aan alle eisen van de klant te kunnen voldoen,” aldus productmanager Philipp Pejcl.
“Vanwege de steeds grotere modules staan fabrikanten van montageoplossingen voor de uitdaging om betrouwbare en kostenefficiënte systemen te ontwikkelen die niet alleen bestand zijn tegen zware sneeuw- en windbelasting, maar ook snel geïnstalleerd kunnen worden. Met het nieuwe systeem zijn we daarin geslaagd,” benadrukt Markus Burger, hoofd ontwikkeling bij AEROCOMPACT.


De oplossing met statisch geoptimaliseerde beugels overtuigt dankzij het hoge draagvermogen en is bestand tegen extreme sneeuw- en windbelasting. Dankzij het modulaire concept zijn met deze montageoplossing zowel kostengeoptimaliseerde kleinere projecten als tijdsgeoptimaliseerde grote projecten te realiseren. “Ongeacht of het om grote of kleine projecten gaat: je hebt altijd dezelfde producten op voorraad”, zegt Philipp Pejcl, die wijst op de voordelen van een geringe voorraad. Aangezien het bedrijf alle componenten voorgemonteerd levert, kan – afhankelijk van de vereisten van de modulegrootte – slechts één monteur de installatie uitvoeren. “Dit bespaart kosten én tijd bij de montage,” legt de productmanager uit.

De dwarsverbindingen van het systeem kunnen tegelijkertijd als ballastdragers worden gebruikt. Aangezien deze traploos aan de modulelengte aan te passen zijn, is de voormontage ook zonder module snel en eenvoudig. Een voorgemonteerde wig past zich traploos aan de juiste hoek aan – afhankelijk van de modulebreedte. Veerelementen houden de wig op zijn plaats en vergemakkelijken de positionering van de PV-module. Twee groeven maken klemming aan korte en lange zijde mogelijk en zorgen voor tolerantiecompensatie bij de montage.

Dankzij de vele configuratiemogelijkheden kan het systeem aan elke projectomvang en -vereiste worden aangepast. De twee klemvarianten zijn te combineren met drie railvarianten – kort, gekoppeld en lang. AEROCOMPACT heeft de montageoplossing geïntegreerd in zijn plannings- en engineeringtool Aerotool. Het bedrijf geeft 25 jaar garantie op het product.

Over AEROCOMPACT

Mathias Muther richtte AEROCOMPACT in 2014 op in Oostenrijk. Het bedrijf produceert en distribueert PV-montageoplossingen voor platte daken, hellende daken en metalen daken, alsmede voor vrijeveldsystemen. Naast het hoofdkantoor in Satteins, Vorarlberg (Oostenrijk), heeft de expert voor PV- montageoplossingen vestigingen in Nüziders, Vorarlberg en Wenen – ook in Oostenrijk. Daarnaast heeft het bedrijf vier dochterondernemingen in Oostenrijk, Duitsland, de VS en India, alsmede eigen verkooppunten in negen landen. In totaal heeft het bedrijf wereldwijd ongeveer 120 mensen in dienst. De onderconstructies worden vervaardigd in de eigen productiefaciliteiten in Vorarlberg en door productiepartners in verschillende landen. De producten van het bedrijf zijn reeds in meer dan 50 landen geïnstalleerd.

Copyright: Aerocompact Europe GmbH