Storm test bomendak Depot Boijmans van Beuningen

Artikel delen

Met dagen van stormachtig weer in Nederland bood het afgelopen weekend een grote test voor het Depot Boijmans Van Beuningen, en in het bijzonder het dakbos. En terwijl vrijdag overal in het land bomen werden geveld door harde wind, overleefden de bomen op het dak van het depot het zonder kleerscheuren!

Dit is te danken aan een veelheid aan technische elementen die zijn meegenomen in het ontwerp om de uitdagende omstandigheden op een hoogte van 35 meter te verzachten:

1. Windschermen: Het kruisvormige dakrestaurant, gecombineerd met de glazen barrière die het dak omcirkelt, creëert nissen die de windsnelheden het dichtst bij het dak verminderen.
2. Wortelstructuur: de bomen op het depot werden 3 jaar lang speciaal in een kwekerij opgehoogd voordat ze op het dak werden geïnstalleerd, met hun wortels getraind in een brede, platte “pannenkoek” -vorm in tegenstelling tot een bal. Eenmaal op het dak werden deze wortels op hun plaats vastgebonden om extra stabiliteit te bieden.
3. Boomselectie: De bomen op het dak van het depot – meerstammige berken en coniferen – werden geselecteerd op hun lage massamiddelpunt en flexibele stammen, waardoor ze uitstekend bestand zijn tegen de risico’s van harde wind.

Bekijk de presentatie: https://lnkd.in/dnuGaee