Subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ vanaf vandaag geopend

Artikel delen

Vanaf vandaag is het weer mogelijk om subsidie te ontvangen voor ‘Mijn  Cyberweerbare Zaak’. Cyberweerbaarheid is belangrijk voor de veiligheid van uw onderneming. Wilt u aan de slag met het verhogen van cyberveiligheid van uw onderneming, maar heeft u hiervoor niet de financiële middelen? Dan is het goed om te weten dat er ondersteuning voor cyberweerbaarheid bestaat: Mijn Cyberweerbare Zaak. De subsidie geldt voor kleine bedrijven tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal € 10 miljoen. De regeling staat ook open voor zzp’ers.

De subsidie

Met de subsidie van Mijn Cyberweerbare Zaak kunt u producten en/of diensten aanschaffen om de cyberweerbaarheid van uw bedrijf te verhogen. Met een hoge cyberweerbaarheid zijn uw IT-systemen beter beschermd tegen externe bedreigingen zoals cyberaanvallen. Kleine bedrijven kunnen een investeringssubsidie krijgen voor producten of diensten die vallen onder de volgende 8 cyberweerbaarheidsmaatregelen:

  1. Veilige netwerktoegang/wifi
  2. Wachtwoordmanager
  3. Tweefactorauthenticatie (2FA), tweestapsverificatie en multifactortauthenticatie (MFA)
  4. Patch management
  5. Antivirussoftware
  6. Back-ups instellen en testen
  7. Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
  8. Cyber awareness trainingen

De subsidie hiervoor is 50% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 1.250 per aanvrager. U kunt meerdere facturen en betaalbewijzen indienen tot het maximale bedrag is bereikt. Dat moet u wel in één aanvraag doen. Er is vanaf 2 septemeber tot 31 december 2024 1 miljoen Euro beschikbaar gemaakt.

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen

Voor Nederlandse bedrijven is digitale veiligheid een voorwaarde om de kansen van de digitale economie te benutten. De realiteit is dat ondernemers dagelijks te maken hebben met cyberdreigingen. Bedrijven moeten zich weren tegen deze dreigingen en voldoende investeren in beveiliging. De cyberrisico’s voor ondernemers zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk tot de uitval van productiefaciliteiten waardoor de continuïteit van het bedrijf acuut in gevaar komt.

Waarom de 5 basisprincipes?

De 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen zijn opgesteld om ondernemers te helpen de basisbeveiliging in te laten stellen. Ondernemers die de 5 basisprincipes opvolgen, vergroten hun weerbaarheid tegen cyberrisico’s die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.

Voor wie?

De 5 basisprincipes zijn zo opgesteld dat iedere ondernemer, of die nu zzp’er of mkb’er is, ermee uit de voeten kan. De maatregelen zijn toegankelijk en praktisch opgeschreven. Wacht dus niet langer en ga direct aan de slag zodat jouw bedrijf weerbaarder is tegen cyberrisico’s. Grote ondernemingen met een eigen ICT-afdeling zijn niet direct de doelgroep van de basisprincipes.

Met de Cyber Veilig Check voor zzp en mkb download jouw eigen actielijst met te nemen maatregelen.