Tien nominaties voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022

Artikel delen

Welk gebouw volgt Hotel Van der Valk Zuidas op als Beste Gebouw van het Jaar? Voor de editie 2022 zijn nog tien projecten in de race voor dé architectuurprijs van Nederland. Onder leiding van juryvoorzitter Barbara Baarsma bezocht de jury afgelopen week twintig van de ruim tachtig ingezonden gebouwen. Met de bekendmaking van de genomineerden begint ook de periode dat het publiek kan stemmen, via www.gebouwvanhetjaar.nl. De publieksactie wordt samen met mediapartner Volkskrant georganiseerd.

Van de tien gebouwen zijn in de categorie Particuliere Woonbeleving de Trudo Toren in Eindhoven, Stories in Amsterdam en Landgoed de Lage Liergenomineerd. In de categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie zijn twee projecten geselecteerd: Spaarndammerhart in Amsterdam en Little C in Rotterdam. In de categorie Stimulerende Omgevingen zijn drie nominaties. Dat zijn Floating OfficeRotterdam en Depot Museum Boijmans van Beuningen – beide in Rotterdam en de Vernieuwing Koning Willem I College in Den Bosch. In de vierde en laatste categorie, die van Identiteit & Icoonwaarde, zijn de nieuwe Rechtbank in Amsterdam en het Museum Singer Laren de kanshebbers. Opvallend is dat de helft van de genomineerden woningbouw betreft.
Stemmen op de genomineerden kan tot en met 28 april. Het project met de meeste stemmen wint de publieksprijs. Daarnaast maken alle genomineerden kans op de vakjuryprijs. De winnaar van BNA Beste Gebouw van het jaar 2022 en wordt samen met de andere winnaars bekendgemaakt op 12 mei in het Theater Zuidplein.

Stem op jouw favoriet!

BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor gebouwen die opdrachtgevers, gebruikers en samenleving meerwaarde bieden. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt. Inzenders voor Beste Gebouw van het Jaar tonen aan dat het gebouw excellentie in brede zin biedt. Dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook gebruiks- en belevingswaarde, toegevoegde maatschappelijke waarde en kwaliteit van samenwerking meegewogen. Het is dus meer dan mooi of goed; en vooral ‘integraal’ goed.


De tien genomineerde projecten:
Identiteit en Icoonwaarde 
Rechtbank Amsterdam
Ontwerp: KAAN Architecten
Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf
Museum Singer Laren
Ontwerp: Bedaux de Brouwer Architecten
Opdrachtgever: Stichting Singer Laren
Leefbaarheid en Sociale Cohesie 
Spaarndammerhart, Amsterdam
Ontwerp: Korth Tielens architecten/ Marcel Lok_architect i.s.m. DS Landschapsarchitecten en Martijn Sandberg
Opdrachtgever: Heijmans Vastgoed BV
Little C, Rotterdam
Ontwerp: CULD INBO vof
Opdrachtgever: ERA Contour & J.P. van Eesteren/TBI
Stimulerende Omgevingen 
Vernieuwing Koning Willem I College, Den Bosch
Ontwerp: Nieuwe Architecten bna
Opdrachtgever: Koning Willem I College
Floating Office Rotterdam
Ontwerp: Powerhouse Company
Opdrachtgever: RED Company
Depot Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Ontwerp: MVRDV
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Particuliere Woonbeleving 
Trudo Toren, Eindhoven
Ontwerp: Stefano Boeri Architetti
Opdrachtgever: Sint Trudo
Stories, Amsterdam
Ontwerp: Olaf Gipser Architects
Opdrachtgever: Bouwgroep CPO Samenwerkers BSH20A
Landgoed De Lage Lier, Molenhoek
Ontwerp: Architectenbureau Vincenth Schreurs
Opdrachtgever: bestuursleden Landgoed De Lage Lier
Bekijk ook: