Dakenraad nr. 134, pagina 4

Virtuele massa

De warmste septembermaand ooit, dat betekent dat het echt heet is geworden op onze platte warme daken. Daar is veel aan te doen: dikker isoleren, een reflecterende coating of een witte dakbedekking, een dakbegroeiing of een zware betonnen onderconstructie. De invloed van dat laatste aspect merk je bij een kasteelbezoek op een warme dag.

De massieve muren warmen maar heel langzaam op en geven de opgenomen warmte weer af als de zonnestralen minder worden. Een plat dak met een betonnen onderconstructie met een dikke isolatielaag erop is echt iets anders dan een geprofileerd stalen dak met dezelfde isolatie. De zware betonmassa zorgt ervoor dat de maximale warmtestroom met vertraging of helemaal niet naar binnen komt omdat het dak al warmte aan de buitenlucht afgeeft als de zonnestralen afnemen. Dit verschijnsel heet faseverschuiving en wil zo veel zeggen als de verschuiving in tijd (uren) tussen de maximale buitentemperatuur en de maximale binnentemperatuur. Bij een lichte onderconstructie moet de warmtestroom door de dakbedekking en de isolatie worden opgevangen.

In deze uitgave van Dakenraad is er veel aandacht voor dit aspect. Het platte dak van het nieuwe Burgerhoes in Landgraaf heeft een water retentiedak, waarmee er een perfecte demping plaatsvindt onder zomerse omstandigheden.

Nieuw is de toepassing van PCM-elementen (Phase Change Materials) op de isolatie en onder de dakbedekking op een bedrijfshal in Borne. De bedenker van deze toepassing is geen bouwkundige, maar een ontwerper en innovator van geavanceerde apparatuur. Omdat hij een productiehal wilde hebben met een continu binnenklimaat, installeerde hij deze elementen aan de buitenzijde van de isolatielaag.

PCM-elementen worden gebruikt in vloeren met verwarming, hebben een vulling van een zouthydratenoplossing en kenmerken zich door een grote warmtecapaciteit bij een constante smelttemperatuur. De elementen worden gebruikt voor het opslaan van energie om deze energie op een later moment weer af te staan. De zoutoplossing smelt bij een hoger wordende oppervlaktetemperatuur en stolt bij afkoeling. Je moet maar op het idee komen om dat in je dak te stoppen.

Bij het werkbezoek was het effect al te zien op de dakbedekking, de zones tussen de elementen waren nog nat van de dauw. De dakbedekking boven de elementen was al droog door de s nachts afgegeven warmte.

Het dak heeft hiermee een virtuele bouwmassa gekregen.auteur: Albert. F. van den Hout