Dakenraad nr. 135, pagina 1

Op naar een levenslange waterdichtheid

Bij een wandeling door de Groninger stadstuin op het dak van de ondergrondse parkeergarage van de Dienst Uitvoering en Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst
is het contact met het dak en de dakbedekking ver weg. Je ziet het dak niet en door de aansluiting met de groene omgeving is er ook geen relatie. Het is zeker dat het merendeel van de wandelaars en fietsers op de paden zich niet realiseert dat ze op een dak lopen of fietsen. Zo moet het ook zijn en zo is het gelukkig ook. We hebben de kennis, de techniek en de mogelijkheden om dit soort complexe daken blijvend af te dichten.
Gekscherend zeg ik weleens: de grootste aanval op de waterdichtheid vindt tijdens de uitvoering plaats als Jan en alleman over de dakbedekking struint en het dak als werkplaats gebruikt.

De bijzonder mooi ingerichte daktuin kleurt met de seizoenen mee en is - zo bleek tijdens een lunchpauze - een wandelgebied van de eerste orde. Er ligt een volledig gekleefde bitumen dakbedekking op. Dat zijn dakbedekkingsmaterialen die inmiddels zo zijn geŽvolueerd dat ze, geŽxposeerd aan ons klimaat, zonder verdere bescherming 35 jaar of langer hun functie kunnen vervullen.

De uiteindelijke levensduur van het dak zal in de praktijk - als de daktuin goed is samengesteld en niet op de schop gaat - veel langer zijn. De ervaring met (onbeschermde) EPDM-dakbedekking is inmiddels 50 jaar. Ik durf de stelling aan dat de huidige dakbedekkingsmaterialen in deze beschermde omgeving onderhoudsvrij zijn en een (mensen)leven lang meegaan.

Zo lang zal het wel niet duren, want na dertig jaar danken we tegenwoordig onze gebouwen af, strippen ze en richten ze opnieuw in, ook de daken gaan eraf. Bij enkele van deze gebouwen zie ik daken uit mín dakjeugdjaren in de vergetelheid verdwijnen. Ze krijgen niet de kans om een leven lang mee te gaan.

We zijn benieuwd naar het oudste bitumen dak van Nederland dat nog in originele staat is.

Het oudste EPDM-dak kennen we, dat hebben we al eens bezocht en bezoeken we binnenkort weer eens, het is nu 48 jaar oud.

Als u in het Noorden woont, is een bezoek aan de stadstuin in de winterperiode aan te bevelen, dan volgen de bezoeken in de andere seizoenen vanzelf. Als u niet in het Noorden woont, is een bezoek aan de stadstuin een reis waard.