Dakenraad nr. 138, pagina 1

Charme van riet

Rieten daken waren een passie van Albert van den Hout. En ik moet zeggen: ik vind ze zelf ook erg mooi. Niets ten nadele van een fraai afgewerkt plat dak of een hellend dak met een andersoortige bedekking, maar de uitstraling van riet roept een zekere charme op. Dakenraad blijft daardoor ook aandacht geven aan rieten daken. Tijd dus om mijn kennis van rieten daken snel op eenhoger plan te krijgen. Waar kun je dan beter beginnen dan bij de winnaar van het Rietgedekt Pand van het Jaar 2015 en 2016: De Rietdekker in Ederveen.

Eigenaar Henk-Jan van Ginkel toonde zich bereid om mij in sneltreinvaart de basisprincipes van een rieten dak bij te brengen. Er ging weer een wereld voor mij open. Zo tonen de projecten die in zijn kantoor aan de wand hangen dat riet niet alleen op daken, maar tevens in gevels prima is te verwerken. Riet leent zich ook prima voor moderne en strakke architectuur en is dus zeker niet alleen voorbehouden aan landelijke projecten. Maar ook voor rieten daken geldt: de kwaliteit van het dak wordt bepaald door de vakmensen die het aanbrengen. Wat dat betreft is een rieten dak niet anders dan andere typen dakbedekkingen.

Een ander bijzonder project is de transformatie van F16 Shelters op Vliegveld Twente. Acht daarvan worden één voor één opgeknapt en geschikt gemaakt voor innovatieve bedrijven en functies. Daartoe wordt de oude coating aan de buitenzijde vervangen door isolatie en kunststof dakbedekking. Geen alledaagse klus voor de betrokken partijen. Bijzonder ook doordat Albert dit project nog bezocht had om er in dit blad over te schrijven. Ik ben het gesprek opnieuw aangegaan met Icopal en Westen Daktechniek, die graag bereid waren om het verhaal nog een keer te doen. Ik hoop dat het artikel dezelfde uitstraling heeft, als Albert voor ogen had.

Inmiddels is de complete coördinatie en redactie overgenomen door Pieter de Mos. Door zijn jarenlange ervaring met bouwbladen heeft hij zich in korte tijd vastgebeten in zijn nieuwe rol. En zo bouwen we samen met Ankh Brandt, vormgever Rob Wapstra, facilitair dienstverlener Nederlandse HandelsUitgaven, vaste medewerkers, redactieleden en alle andere betrokkenen aan een mooie toekomst voor Dakenraad!

auteur: Frank de Groot