Tiny House in Tokio met dak als lichtvanger

Artikel delen

Na een decennium forensen om les te geven aan Tokio’s Waseda University en Art Architecture School, besloten architect Takeshi Hosaka en zijn vrouw om hun kleine huis in Yokohama te verlaten. Ze verhuisden naar Tokio waar ze een nog kleiner huis lieten bouwen. Het huisje beschikt over een trechtervormig dak om daglicht diep in huis te brengen. Het heeft een minimalistische en industriële esthetiek die wordt bepaald door de structuur van gewapend beton, gegalvaniseerde aluminium en houtaccenten.

Net als bij hun eerste Tiny House genaamd Love House, werd wederom gekozen voor minimalisme en verbinding met de natuur. Ondanks het beperkte oppervlak is een ligbad gewoon aanwezig en ook een bibliotheek ontbreekt niet. Althans, er is ruimte voor de boeken gecreëerd.

Het idee voor het grote trechtervormige dak komt voort uit het feit dat het huisje gedurende drie wintermaanden alleen maar in de schaduw staat. Geïnspireerd door Scandinavische architectonische oplossingen, creëerde Hosaka een gebogen dak met dakramen die in de winter het weinige licht optimaal gebruiken. Het open interieur en het gebruik van korte betonnen scheidingswanden laten licht en natuurlijke ventilatie door alle delen van het huis gaan. Het huis is verdeeld in drie primaire zones: een eethoek, een keukengedeelte en de slaapkamer.

“Als we het raam aan de straatkant volledig open zetten, kunnen mensen die op straat lopen vrij met me praten,” verteld Takeshi Hosaka. “Het plantsoen is gevuld met mooie beplanting dus we genieten er van alsof het onze voortuin is.”

Bron: Takeshi Hosaka Beeld: Koji Fujii Nacasa and Partners