Tweedaags festival op Amsterdamse daken

Artikel delen

Het Amsterdamse Rooftop Festival breidt zijn programma dit jaar uit naar twee dagen. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni vindt het hoogste festival van Amsterdam plaats op de mooiste daken van de stad. Zaterdag is er voor bezoekers een inspirerend dagprogramma met expedities naar bijzondere Amsterdamse daken, waaronder een hoge daktuin en een slim dak.

Organisator ROEF laat met het jaarlijkse Rooftop Festival zien wat het daklandschap van Amsterdam te bieden heeft en waar kansen liggen. “Met meer bewustwording bij bewoners én het verbinden en faciliteren van verschillende stakeholders, draagt ROEF bij aan de transformatie van het daklandschap van Amsterdam.”

In de vier jaar dat ROEF bestaat, zijn er positieve ontwikkelingen op de Amsterdamse daken. Er zijn groene daken en superduurzame, innovatieve daken bijgekomen. Veel van deze locaties zijn nu onderdeel van de line-up van het festival en kunnen van dichtbij worden bewonderd. ROEF wil dat in Amsterdam ‘het grootste publieke rooftop park van Nederland ontstaat, waar je via luchtbruggen van dak, naar dak, naar dak wandelt.’

Daken beter benutten

“Beter benutte daken bieden kansen bij klimaatadaptatie, duurzame energiebehoefte en drukte in de stad”, schrijven de initiatiefnemers. “Groene daken dragen zelfs bij aan behoud en herstel van biodiversiteit, betere luchtkwaliteit, isolatie, hittebestendigheid, geluidsdemping en 60 tot 80% meer regenopvang. Bovendien is deze ruimte de uitgelezen plek voor ontspanning: dakparken, groene terrassen, openbare voedseltuinen en andere publieke ruimte.”
Dit jaar is er een programma op maar liefst twaalf daken. Bezoekers kunnen met een koptelefoon op bijvoorbeeld dansen en de zon zien ondergaan, maar er zijn ook theatervoorstellingen, live muziek en zelfs een sauna op het dak.

Meer informatie: www.roefamsterdam.nl