Platform

Actueel
Artikel delen

Twijfels over hellend groendak

In Dakenraad nr. 144 verscheen het artikel ‘Groendak onder 45 graden’. De redactie bezocht het nieuwe hellende groendak van het voormalige schoolgebouw De Ottoburg in Rijswijk. Maarten Kruitwagen van Stein Installaties uit Arnhem leest graag ons blad, maar had toch wel enkele kritische vragen over de uitvoering van dit bijzondere dak. Joost Stemkens van adviesbureau Fier Dakcontrol was adviseur van dit project en gaf antwoord.

“Ik ben geschrokken hoe dat dak wordt gemaakt. Zo erg zelfs dat ik mij genoodzaakt voel dit mailtje te sturen. Ik heb namelijk wat commentaar op de uitvoering”, opent Maarten Kruitwagen zijn mail aan de redactie. “Waarom zit er bijvoorbeeld geen waterdichte laag onder de bakjes (kunststof cassettes, red.)?”

Joost Stemkens antwoordt: “Het gehele dak is voorzien van een waterdichte, dampopen vier-laagse folie. Dus ook onder de cassettes.”

Kruitwagen: “Het lood van de dakkapel hangt halverwege de sedum. Door capillaire werking zal hierdoor lekkage ontstaan.”

Stemkens: “Het fijne van een groen dak is, dat het water wordt afgevoerd via het sedum, mede door zuigende werking. Water zal dus niet (bijvoorbeeld bij dakpannen na verzadiging) als een film over het dak liggen. Er zal hier dus geen capillaire werking ontstaan.”

Dakopbouw met oude dakbeschot, waterkerend membraan, houten regelwerk en cassettes.

Zicht op het lood waar Kruitwagen op doelt.


Kruitwagen: “Het overtollige water komt in een zinken goot uit. Aangezien dit water wat zuur is, zal de goot binnen vijf jaar kunnen gaan lekken. De aansluitingen onderaan de kilgoot zijn zo gemaakt dat je de goot nooit meer eenvoudig kan vervangen.”

Stemkens: “Het water dat in de goot komt, is exact hetzelfde water als bij dakpannen. Er wordt tweemaal per jaar een onderhoudsbeurt op het dak uitgevoerd, waarbij ook de goot wordt schoongemaakt. Al het lood is bovendien gepatineerd! Bij het vervangen van de goot is daarnaast aan de kil een voorziening opgenomen om eenvoudig een deel van de kil te de- en monteren.”

Kruitwagen: “Bij de kilgoot zit een profiel dat voor onderaan wordt gebruikt. Wat gebeurt er met het water dat door de gaatjes loopt?”

Stemkens: “Zoals eerder vermeld is het gehele dak voorzien van een waterdichte dampopen folie. In de kil is ook een kilgoot aangebracht. Hierin zijn de cassettes verwerkt.

Het watertransport zal plaatsvinden:

  • via het sedum/cassettes,
  • vervolgens via de onderliggende kilgoot,
  • en indien noodzakelijk, maar dat is niet aan de orde, via de waterdichte folie.
  • Al het water zal zijn weg vervolgens vinden buiten de constructie, maar als eerste in de goot.”

    Zicht op de kilgoot.


    Heeft u ook vragen over een artikel in Dakenraad? Stuur deze vraag dan naar: redactie@dakenraad.nl.