Utrechtse bushokjes krijgen groen dak en zonnepanelen

Artikel delen

Utrecht krijgt een landelijke primeur. Vanaf mei krijgen alle 316 bushokjes een sedum dak. Ook krijgen worden dit jaar 96 bushaltes voorzien van zonnepanelen. Vanaf 2021 krijgen vervolgens jaarlijks nog eens 80 abri’s zonnepanelen.

“Wij hebben de concessie voor de reclames in bushokjes gewonnen in Utrecht. We moesten van de gemeente wel aan duurzaamheid doen en daarom hebben we dit bedacht”, vertelt Stephanie Kooiman van Clear Channel, het bedrijf dat de abri’s gaat exploiteren. Voor de mensen die de bus pakken, is er niet veel te zien. “Voor omwonenden is het wel een mooier uitzicht vanaf bovengelegen etages.”

Het sedum moet zorgen voor een betere luchtkwaliteit in de stad, de planten zorgen voor een vermindering van fijnstof in de lucht. Daarnaast worden nog eens honderd daken voorzien van zonnepanelen. Die leveren stroom voor de borden die de vertrektijden aangeven. “Wij zijn hiermee de eerste exploitant die dit op een dergelijk grote schaal uitrolt”, aldus Kooiman. Wanneer het een succes blijkt, volgen mogelijk ook andere steden.