Van wijngaard tot dakconstructie

Artikel delen

Architecten bureau 3GATTI heeft een spectaculair ontwerp onthuld voor een nieuwe openbare bibliotheek in Madrid. Het gebouw is bijna volledig gekleed in weelderige wingerdwijnstokken. Naast het creëren van een aantrekkelijke herkenningspunt voor de gemeenschap, zal het uitgestrekte groen van het gebouw fungeren als een passieve functie die zal helpen om de structuur in de winter te isoleren en de binnenruimtes in de hete zomermaanden te koelen.

Het internationale bedrijf heeft voorgesteld het ‘groene ruimteschip te laten landen’ in de wijk Villaverde in het zuiden van Madrid. Volgens de architecten is het unieke ontwerp van de bibliotheek geïnspireerd door de wens om een ​​herkenbaar herkenningspunt in de gemeenschap te creëren. Een levendige openbare ruimte die lokale bezoekers zal aantrekken en een sterke band tussen bewoners en de buurt smeedt.

De basis van het gebouw met twee verdiepingen bestaat uit een eenvoudige constructie van beton en baksteen, bekleed met een donkere pleister. De eerste verdieping van het gebouw zal volledig transparant zijn met kamerhoge glazen gevels. Deze onderste verdieping zal de openbare ruimtes huisvesten, die de ‘luidruchtige’ functies zullen bevatten. Op de bovenste verdieping bevinden zich de rustige zones, waar bezoekers kunnen studeren en lezen. Van buiten zal dit niveau volledig bedekt zijn met wingerdwijnstokken die op het dak van het gebouw zijn geplant.

Het weelderige groen met rode buizen en metalen netten ziet eruit alsof het boven de straat zweeft, waardoor de bibliotheek een ‘surrealistische ruimteschipvibe’ krijgt. Het concept is echter niet alleen opvallend, maar ook zeer praktisch en geoptimaliseerd voor het klimaat in de stad. Groene muren en daken voegen altijd een extra niveau van isolatie toe. In dit geval helpen de wijnstokken de binnenruimten tijdens de hete zomermaanden te koelen door ze tegen direct zonlicht te beschermen.

Aan de oostkant van het gebouw is voldoende ruimte om een ​​stedelijke moestuin te planten. In de tuinen van de jeugdbibliotheek worden deze tuinen gebruikt om kinderen te leren over de voordelen van gezond leven. Via de gemeenschappelijke tuinen, workshops en verschillende activiteiten heeft de bibliotheek een sterke verbinding met de buurt.

Bron en beeld: 3GATTI