Veenweide op dak nieuwbouw VU

Artikel delen

Het Amsterdamse Rooftop Revolution, dat zich ten doel gesteld heeft zoveel mogelijk platte daken te vergroenen, heeft een nieuw project gerealiseerd. Op het dak van de nieuwbouw van het Nieuwe Universiteitsgebouw van de VU aan de hoofdstedelijke Boelelaan komt begroeiing van veenweide, de oorspronkelijke vegetatie van de om de hoek gelegen Zuidas. Het ruim 1.100 vierkante meter flora- en faunadak wordt gerealiseerd door Frisia Bergum.

Waterretentie

Ook kan het dak door middel van waterretentie kratten grote volumes water opslaan. Op het dak kan een waterniveau staan van 7 tot zelfs 14 centimeter, in totaal 154 duizend liter Door het toepassen van innovatieve daksysteem van Optigroen wordt de waterafvoer op het dak gereguleerd. Hierdoor wordt er bij heftige buien minder of geen water afgevoerd naar het rioolstelsel en neemt de sponswerking van de stad toe. Door de grote waterberging blijft het dak langer groen in tijden van droogte en door verdamping koelt het dak de omgeving en de ruimtes eronder in het gebouw. Het parkdak heeft bovendien meegeholpen het Breeam Excellent duurzaamheidscertificaat te behalen.

Het door Team V Architectuur ontworpen duurzame, innovatieve en multifunctionele gebouw wordt in de 2e helft van 2019 in gebruik genomen.