Verzekeraar Interpolis wil met groene daken neerslagschade beperken

Artikel delen

Verzekeraar Interpolis heeft last van een toenemend aantal schademeldingen aan woningen door extreem weer. Om het tij te keren wil Interpolis nog dit jaar 70.000 vierkante meter dak beplanten met sedumplanten.

Tussen 2011 en 2018 steeg het aantal schademeldingen aan vooral platte daken volgens de verzekeraar met 20 procent. In 2011 keerde Interpolis voor € 5,5 miljoen aan neerslagschade uit. In 2018 was dat bedrag opgelopen tot € 9 miljoen.

Om die stijging een halt toe te roepen begint de Tilburgse verzekeraar het Groene-Daken-initiatief. Dit jaar wil Interpolis 70.000 vierkante meter aan ‘grijze daken’ Groene daken nemen volgens Interpolis 25 liter water per vierkante meter op en houden dit ook vast, totdat het water alsnog op normale wijze wordt afgevoerd. “Zo verlicht een groen dak de druk op het dak zelf en de reguliere waterafvoerkanalen. Een groen dak zorgt er ook voor dat het dak twee keer zo lang meegaat en isoleert”, schrijft Interpolis op haar website.

Een normaal plat dak heeft ook nog eens flink te lijden van de zon, met name door uv-straling. Door die straling kunnen scheurtjes ontstaan in de dakbedekking, wat bij regenval voor lekkage zorgt. Sedumplanten kunnen deze scheurtjes in de dakbedekking voorkomen.

Daarnaast verwacht Interpolis dat sedumdaken een positief effect hebben op de aanwezigheid van bijen, spinnen en vogels. Samen met de Bijenstichting en de Vlinderstichting gaat de verzekeraar onderzoeken welke bijdrage een groen dak levert aan de biodiversiteit.