Villa met groen dak ingebed in oerwoud

Artikel delen

Architect Tonny Wirawan Suriajaja van het in Jakarta gevestigde designbedrijf TWS & Partners, heeft een ruim familiehotel ontworpen dat op meer dan één manier profiteert van de groene en paradijselijke omgeving. Het uitzicht is mooi, maar ook de duurzame elementen van het gebouw komen er optimaal tot bloei.

Verscholen in de zijkant van een berg is ‘Hanging Villa’ een schitterend toevluchtsoord om even uit de drukte van de Indonesische stad Bandung te ontsnappen. Het gebouw beschikt over een spectaculair uitzicht over de omliggende valleien en maakt gebruik van zonne-energeie en bijzondere gevels voor natuurlijke koeling. Om het gebouw optimaal in het landschap te integreren, werd hoofdzakelijk gewerkt materialen en een aards kleurenpalet gebruikt om het omringende uitzicht te verbeteren.

In opdracht van een klant die grote familiefeesten en persoonlijke ruimte op prijs stelt, bevat Hanging Villa een mix van grote gemeenschappelijke ruimtes en aparte privéruimtes. Het gebouw bestaat uit meerdere niveaus en ‘slaat haar vleugels uit’ in verschillende richtingen. De buitenruimten – zoals het toegankelijke groendak, het dakterras en het buitenzwembad – zijn ook gebouwd met het oog op grotere groepen en evenementen.

Om het interieur naadloos te laten overgaan in de buitenruimtes, gebruikten de architecten hout en andere natuurlijke materialen om het interieur aan te kleden. Ook werd veel gewerkt met glas in grote oppervlakten. Het gebouw is zo neergezet dat toegang tot natuurlijk licht- en ventilatie zij geoptimaliseerd. Ondertussen helpen isolerend glas en andere materialen om warmteverlies te voorkomen zonder vocht in de ruimte te creëren.

“Het ontwerp zorgt voor een gezonde kwaliteit van het binnenmilieu door voldoende ventilatie. Dit leidt tot een toename van comfort en gezondheidsvoordelen voor de bewoners,” verklaarde het bedrijf. “Het ondiepe zwembad functioneert als een element dat een koele verfrissende bries produceert wanneer de wind het gebouw binnen stroomt.”

Bron: Arch Daily Beeld: Fernando Gomulya / TWS & Partners