Voedsel verhandelen… en verbouwen op het dak!

Artikel delen

Architectenbureau MVRDV heeft samen met een lokaal architectenbureau in Taiwan de Tainan Xinhua groente- en fruitmarkt ontworpen. Een groothandelsmarkt die niet alleen zal dienen als een belangrijk knooppunt in de voedselvoorziening van de stad, maar ook een functie als nieuwe publieke ruimte krijgt. Het gebouw wordt afgewerkt met een golvend groen dak dat toegankelijk is voor het publiek en tevens wordt gebruikt voor het verbouwen van gewassen.

De markt is gelegen in een voorstedelijk district ten oosten van het stadscentrum van Tainan. De markt beslaat een oppervlakte van bijna 20 hectare en biedt ruimte voor veilingen, logistiek, opslag, servicefaciliteiten, een restaurant, administratieve kantoren en meer.

“Tainan Market kan een gebouw worden dat schoonheid symboliseert omdat het zowel het landschap als de omgeving complimenteert. Het is volledig functioneel en voldoet aan de behoeften voor het veilen, verkopen en kopen van goederen. Aan de andere kant stelt het terrasvormige dak met zijn groeiende gewassen bezoekers in staat te ontspannen en te ontsnappen aan de drukte die er onder plaats heeft,” vertelt de architect.

De eerste fase van de ontwikkeling is een openluchtstructuur met een golvend groen dak met terrassen dat toegankelijk is vanuit de oostelijke hoek. De terrassen van het dak zullen elk gewijd zijn aan het verbouwen van een ander gewas – denk aan ananas, rijst, rozen en thee – en zullen worden ingericht met banken en picknicktafels zodat bezoekers kunnen genieten van het omringende uitzicht. Opening van de markt staat gepland voor eind 2020.