Volledig glazen gevel kantoor Triodos Bank gesloten na bereiken hoogste punt

Artikel delen

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen heeft een nieuwe fase bereikt: de compleet glazen gevel is gesloten. Het kantoorgebouw dat de bank samen met projectontwikkelaar EDGE Technologies (voorheen OVG Real Estate) ontwikkelt, is straks het toonbeeld van duurzaam bouwen. Het gebouw bestaat uit drie torens van twee, drie en vijf verdiepingen met een unieke duurzaam houten constructie, afgedekt met groene daken en omhuld met een volledig glazen gevel bestaande uit 1.280 glaspanelen.

Voor het technisch ontwerp en de realisatie werkt J.P. van Eesteren als hoofdaannemer nauw samen met gevelspecialist Octatube. Het ontwerp van duurzaamheidsarchitect Thomas Rau voorziet in een transparante gevel voor optimaal zicht binnen het volledige gebouw en op de natuur rondom het pand. “Die transparantie wordt bereikt door te werken met glaspanelen, die zo sterk zijn dat ze zonder kozijn een grote overspanning kunnen maken”, vertelt Corine Dikkers, projectleider vanuit Octatube. “Voor een maximale isolatiewaarde en om de duurzaamheidsambitie te halen, zijn het triple glass panelen die – voor maximale transparantie – voor het overgrote deel geen achterconstructie hebben. Het glas staat direct op de staalconstructie.”

Unieke constructie

“We hebben te maken met een zelfdragende glasgevel die via een staalconstructie koppelt met de houten vloerconstructie”, aldus Sander Persoon, projectorganisator van J.P. van Eesteren. “Een unieke situatie, en daarom zijn we al vanaf een vroeg stadium met elkaar echte engineering-partners. Bij het upgraden van het ontwerp van RAU Architecten naar het bestek, in de voorlopig-ontwerpfase en de werktekeningfase, was Octatube al betrokken.”

Het glas is betrokken van de Britse glasdivisie van Guardian Industries – specialist in grootformaat float basisglas. Zij leveren de 6×3 meter grote panelen aan. Vervolgens worden de panelen voorzien van een coating die in nauw overleg met de architecten is gekozen. Cruciaal daarbij is het bereiken van een optimum qua zonwering en doorzicht.

BREEAM Outstanding

Met zijn houten constructie (uit PEFC-goedgekeurd hout), groene daken, WKO-installatie, hoge isolatiewaarde (RC-waarde is 6) en 3.300 m2 aan zonnepanelen op de overdekte parkeerplaatsen, behaalt het gebouw de hoogste BREEAM-NL-certificering: Outstanding. “De gevel speelt hierin een belangrijke rol dankzij het triple glas, de glascoating, maar ook het logistieke proces eromheen”, zegt Sander Persoon. “De stalen frames van de staalbouwer, met de door Octatube voorgemonteerde aluminium extrusieprofielen, worden just-in-time aangeleverd op een wisseltrailer vanuit de fabriek in Ede, waar de prefabricage plaatsvindt.”

Madaster

Naast montage is demontage van de verschillende onderdelen van het pand net zo belangrijk. Het gebouw is integraal in BIM ontworpen. Al in het ontwerp is er rekening mee gehouden dat nagenoeg het hele gebouw op termijn gedemonteerd moet kunnen worden. Alle onderdelen en materialen worden geregistreerd in een Madaster-materialenpaspoort zodat ze altijd te identificeren zijn voor hergebruik. Dikkers: “In het geval van het glas is dit traceerbaar tot op het silicaat, waarvan vastgelegd is waar het is gewonnen. Daarbij houden we rekening met het feit dat glas zelf door de tijd wel goed blijft, maar dat de isolatiewaarde iets zal teruglopen. Als de tijd komt dat dit gebouw, in deze vorm aan het eind van zijn levenscyclus is, kan het glas worden toegepast op een project waar isolatiewaarde wellicht wat minder kritisch is. Dan is het extra belangrijk dat goed vastligt welke materialen met welke eigenschappen allemaal beschikbaar komen.”

Voor meer informatie over dit onderwerp is er een achtergrondartikel te vinden op: https://www.jpvaneesteren.nl/nl/actueel/volledig-glazen-gevel-kantoor-triodos-bank-gesloten-na-bereiken-hoogste-punt

Samenwerkende partijen project Triodos Bank

Op Landgoed De Reehorst in Driebergen verrijst het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management. Dit in opdracht van Triodos Bank en projectontwikkelaar EDGE Technologies (voorheen OVG Real Estate). Bouwer J.P. van Eesteren bouwt het duurzame gebouw volledig remontabel, naar een ontwerp en concept van RAU Architecten. Het ontwerp is gerealiseerd in samenwerking met interieurarchitecten van Ex Interiors en landschapsarchitecten van Arcadis.

Ingenieursbureau Aronsohn, ingenieurs- en adviesbureau DGMR, installatieadviesbureau Deerns, en adviesbureau bbn adviseerden. Advies Bureau Lüning heeft de gehele houtconstructie ontworpen en berekend. Deze wordt gerealiseerd door Derix Gelijmde Houtconstructies. De staalconstructie is van Hofman Staalbouw, met een vliesgevel van Octatube. De totale installatietechniek van het gebouw wordt verzorgd door Bosman Bedrijven. Arcadis en de landschapsarchitecten en boomspecialisten van Copijn zorgen voor de integratie van het gebouw in de groene leefomgeving.

www.jpvaneesteren.nl
www.tbi.nl