Waarom architecten al tijdens de ontwerpfase over valbeveiliging moeten nadenken

Artikel delen

Gedurende de levensduur van een gebouw zijn er verschillende werkzaamheden die op hoogte zullen moeten worden uitgevoerd. Denk hierbij aan onderhoud van ventilatie- of airconditioningunits, gevelreiniging, reparaties aan bewakingscamera’s of onderhoud aan lichtstraten.

Tijdens de ontwerpfase van een gebouw kan er nagedacht worden over de optie om valgevaar helemaal uit te sluiten of maatregelen te treffen om veilig op hoogte te werken.

Denk bijvoorbeeld aan het werk verplaatsen naar de veilige zone (4 meter van de dakrand) of het installeren van valbeveiliging. Het vroegtijdig nadenken over welk type valbeveiligingssysteem geschikt is voor het project heeft vele voordelen.

voorbeeld-integratie-valbeveiliging

Behoud van het ontwerp

Om de visie van een ontwerp te behouden is het goed om al na te denken over de verschillende valbeveiligingsopties. Het is ontzettend zonde als de valbeveiliging achteraf wordt geïnstalleerd en afbreuk doet aan het ontwerp.

Tijdens de ontwerpfase kan nagedacht worden over integratie van bijvoorbeeld hekwerken. Hiermee wordt het hoogste niveau van veiligheid bereikt voor iedereen die op hoogte moet werken en is valbeveiligingstraining niet benodigd.

Om een goede beslissing te maken over de meest geschikte vorm valbeveiliging voor uw ontwerp, raden wij u aan om met een valbeveiligingsdeskundige om tafel te gaan.

Veilig tijdens de bouw

Als valbeveiliging in het ontwerp is opgenomen, dan zal de installatie hoogstwaarschijnlijk al vroeg in het bouwproces plaatsvinden. Dit betekent dat de valbeveiligingssystemen tijdens de constructie van het gebouw ook gebruikt kunnen worden. Hierdoor kunnen ongevallen tijdens de bouw worden voorkomen.

Proactief adviseren

De klant is zich mogelijk niet bewust van zijn verantwoordelijkheden rondom het bieden van een veilige werkplek op hoogte. Door valbeveiliging in de ontwerpfase mee te nemen laat u, uw klanten zien dat u er voor hen bent voor iedere uitdaging in het ontwerp en de constructie. Deze proactieve manier van handelen toont uw toewijding aan veiligheid en uw branchekennis.

Kosten efficiency

Door valbeveiligingssystemen in het 3D-ontwerp van een gebouw op te nemen zijn er geen last-minute aanpassingen nodig om installatie mogelijk te maken. Alles ligt vooraf vast, waardoor installatie zonder moeilijkheden kan plaatsvinden.

Bij een installatie nadat de bouw compleet is, komt het vaak voor dat de situatie op papier niet volledig overeenkomt met de praktijksituatie. Dit kan betekenen dat een ankerpunt 10 centimeter naar rechts moet worden verplaatst. Bij een leeflijnsysteem kan dit leiden tot een onveilig systeem, omdat de overspanningslengte te groot wordt. Hierdoor moet een nieuwe systeemberekening worden gemaakt om te bepalen of het systeem veilig is voor gebruik. Dit kan betekenen dat de installatie moet worden uitgesteld en dat kosten hoger uitvallen.

Samen werken aan veiligheid

Het meenemen van veiligheidsmaatregelen in een ontwerp van een gebouw is een eerste stap in het bestrijden van valongevallen. Architecten kunnen een wezenlijke bijdrage leveren aan de veiligheid op het werk door een vroegtijdige implementatie van valbeveiligingsmaatregelen.


Bron: AllRisk Valbeveiliging