Wervelende show Dak van het Jaar in Nijkerk

Artikel delen

Afgelopen vrijdagavond was het zo ver: in groten getale was de dakwereld naar Nijkerk afgereisd om de gala avond voor de uitreiking van de Dak van het Jaar 2022  bij te wonen. In één woord een vlekkeloos lopende avond die door Lindeman Events is georganiseerd. Sinds 2017 werd dit feest in Egmond aan Zee gevierd, dit jaar voor het eerst in het Hart van Holland in Nijkerk. En dat merkte de organisatie onmiddellijk, strategisch midden in het land, de opkomst was groots!

Ruim  450 plat- en hellend dak gerelateerde medewerkers vanuit producent- en dakdekkersbedrijf waren getuigen van de uitreiking van de Dak of Fame. Voor het tweede jaar werd deze oeuvre prijs, opvolger van de dakenman of -vrouw van het jaar, aan Johan Philipsen toegekend voor al zijn uitvoerende werkzaamheden als dakdekker bij  Ben Roos dakbedekkingen. De inmiddels gepensioneerde Johan was helaas deze avond niet aanwezig waardoor Ben Roos zelf de prijs voor hem in ontvangst nam.

Klik op foto voor opname video

Daarna werd Koert van Zee in het zonnetje gezet, 41 jaar werkzaam voor BDA en later Kiwa BDA Testing. De man van Normen en Waarden die als een ‘hippie’  binnen kwam bij Buro Dakadvies en als ‘aristocraat’ vertrok. Nog steeds werkt hij enkele uren per week voor Kiwa BDA Testing en geniet daarnaast ook van een leuk terras, gezien de aanvangsfoto. Koert was verbaasd en wist nog van niets toen hij zijn naam hoorde noemen en was door zijn hele gezin naar Nijkerk gelokt.

Klik op foto voor video 

De Dak van het jaar 2022 ging in de categorie steildak naar het Rijksmonument De Volharding in Artis.

Samen met de opdrachtgever Artis kreeg JOBSE leidekkers en restauratie, helemaal uit Middelburg de prijs voor deze mooie dakrestauratie in Amsterdam, onderdeel van de renovatie van de totale gebouwschil door restauratieaannemer de Bont.

De Architect van V&B Erfgoed & Architectuur sprak op het podium nog de hoop uit heel lang met dit team renovatieklussen te mogen blijven doen.

Het nieuwe dak van zink, leien en lood is voorzien van zonnepanelen die specifiek door Kameleon Solar zijn geproduceerd. De naam zegt het al: kleur en maatvoering zijn volledig aangepast aan het zinken dak. Verdere medewerking van Wentzel/ Rheinzink en Lei Import voor leveringen van alle componenten van het dak.

De valbeveiliging is vanwege de vaste contracten met Artis geleverd door Patina. Realisering van dit project is dankzij de samenwerking van Artis met gemeente Amsterdam en de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed en mede mogelijk gemaakt door overheidssubsidies en particuliere bijdragen.

De belangrijkste prijs van het Dak van het jaar 2022 in de catagorie platte dak ging naar het project Mannoury te Amsterdam met als dakdekkersbedrijf W.H. van de Kamp uit Barneveld. Willem van de Kamp had niet verwacht de prijs binnen te slepen daar hij even buiten een frisse neus is gaan halen. Hij kwam gelukkig nog net op tijd om in het middelpunt van de belangstelling de prijs in ontvangst te nemen.

Het appartementencomplex bestaat uit daken, ingericht voor een boeiend onderzoeksproject waarin de opdrachtgever middels verschillend ingerichte daken wil onderzoeken hoe wij binnen de bebouwde omgeving specifieke dakoplossingen kunnen realiseren gericht op een veranderend klimaat.

Hier is het dak  ingericht voor waterberging en buffering en loopt er een experiment om het effect van groen inclusief waterberging op het rendement van PV panelen te meten.

Een project met activiteiten van Soprema inzake zijn bitumen dakbaan en Alsan, vloeibare dakbedekking, geschikt voor een retentiedak zonder afschot. Ook Kingspan leverde een bijdrage met zijn nieuwe compacte daksysteem de Therma TR 29. Blokschuim van PIR isolatie die in warme SBS bitumen gegoten waardoor een multifunctioneel dak ontstaat met een hoge druksterkte en de opbouw extra zekerheid biedt tegen lekkage.

De opdrachtgever voor het onderzoeksproject waarin de daken een belangrijke rol spelen is Aedes. Verder waren nog op het podium vertegenwoordigt Koschuch Architects, IBS Dakconsult en Consultants, Optigrün met Koninklijke Ginkelgroep en Ecofyt (helofytendak), Solnet voor de PV panelen en Eycatxher voor de valbeveiliging.

Kiwa BDA Testing, Advies en Expert Center met afgevaardigden van Triflex, Leadax, Kingspan, Vesp, ZinCo en Groenkeur en natuurlijk Koert en Geert van Zee met kinderen

Het diner was uitmuntend en verliep vlot met de horeca brigade, waarna Ben Roos met Coverband de aftrap gaf voor stevige muziek en afsluitend Ben Liebrand nog ruim een uur als meestermix DJ. Opgetogen ging een ieder huiswaarts of na een nacht in het aan de overzijde liggende hotel waarmee een einde kwam aan een prachtige  avond waarbij volle aandacht was voor het mooie werk van de vakman, de uitvoerende dakdekker binnen onze dakdekkersbranche.

foto impressie van de avond

En nog een heel klein uitdaging voor volgend jaar: stel nog even de jury officieel voor die tijden heeft vergaderd over de uiteindelijke winnaar en laat de laatste drie genomineerde voor dak van het jaar rustig even zien. De 16 stuks in aanmerking komende projecten per categorie vlogen veel te snel voorbij!