Wie bedenkt de slimste gevel voor pand Rijkswaterstaat?

Artikel delen

Het Rijksvastgoedbedrijf is op zoek naar innovatieve gevelsystemen voor een proef op een pand van Rijkswaterstaat in Rijswijk. Alle ideeën zijn welkom, van energie opwekken, de lucht zuiveren, waterbergen, zolang de gevel maar meer doet dan zorgen voor alleen wind- en waterdichtheid. Want zelfs die uiterst basale functies kan de oorspronkelijke gevel van pas vijftien jaar oude pand niet vervullen.

De vraag om een innovatieve gevel staat sinds deze maand op Tenderned en sluit aan op andere experimenten die het Rijksvastgoedbedrijf al in en aan het pand uitvoert. Er wordt bijvoorbeeld geëxerimenteerd met energiezuinige verlichting en klimatisering op werkplekniveau. Samen met proeftuin the Green Village in Delft-Zuid is het kantoor afgelopen jaren veranderd in een ‘living lab’.

Mozaïektegels

De huidige gevel van het gebouw, dat in 2003 werd opgeleverd is er erg slecht aan toe. regelmatig vallen er stukken naar beneden. De constructie met blauwe mozaïektegels in de gevel kunnen de thermische uitzetting en krimp niet opvangen waardoor ze scheuren en worden afgedrukt. Er is al verschillende keren gepoogd de gevel te herstellen, maar nu stuurt het Rijksvastgoedbedrijf aan op complete vervanging. Zolang het maar een slimme gevel wordt.

Niet alleen aannemers of gevelbouwers kunnen hun ideeën aandragen, het RVB hoopt dat vooral ook startups of andere innovatieve bedrijven zich melden.