Zonnepanelen versus de Malediven: milieubewust genieten

Artikel delen

Genieten van de Malediven is een luxe waarvan nu ook kan worden genoten in een all-inclusive eco-resort dat volledig wordt aangedreven door zonne-energie. Het Kudadoo Maldives Private Resort werd eind 2018 geopend en ontworpen door het in New York gevestigde architectenbureau Yuji Yamasaki Architecture. Het combineert luxe geleid door milieubewuste principes. Het kroonjuweel van het resort is ‘The Retreat’, een eet- en recreatiecentrum met twee verdiepingen en een dak dat is bekleed met zonnepanelen.

Het resort ligt op een privé-eiland en biedt 15 ruime woningen variërend van 1 tot 2 slaapkamers. Elke woning is meer dan 300 vierkante meter groot en komt uit op een infinity-zwembad van 44 vierkante meter met een onbelemmerd uitzicht op de oceaan. Gasten hebben ook toegang tot een privébutler, smaakvol handgemaakt meubilair en moderne armaturen, waaronder een televisie en een surround sound-systeem.

Duurzaamheid was leidend bij de ontwerpbeslissingen van de architecten, waarbij de impact op het milieu zo veel mogelijk werd beperkt. Het resort is voornamelijk gebouwd van milieubewuste materialen, zoals hout uit duurzaam gecertificeerde bossen in Canada, Nieuw-Zeeland en Indonesië. Het energieverbruik wordt verminderd dankzij energiezuinige koelsystemen, volledig geautomatiseerde verlichting en passieve ontwerpfuncties die cross-ventilatie bevorderen.

“Traditioneel worden zonnepanelen op de Malediven zoveel mogelijk ‘verborgen gehouden’ en hebben ze geen andere functie dan het vangen van zonlicht. Maar in Kudadoo is het dak duidelijk zichtbaar en wordt het een icoon van de plek. In één oogopslag realiseren bezoekers het milieuvriendelijke aspect van het resort. Naarmate je dichterbij komt, onthult het ontwerp van het gebouw geometrie die niet alleen de productie van elektriciteit maximaliseert door zijn hoek, maar ook het elektriciteitsverbruik minimaliseert. Dit omdat zonlicht door de openingen tussen de panelen door kan komen. Het gebruik van kunstlicht gedurende de dag wordt hierdoor tot een minimum beperkt.”

Bron: New Atlas Beeld: Kudadoo