Afronding opleiding Dakregiseur Multifunctionele daken

Artikel delen

Alle geslaagde deelnemers aan de opleiding: Dakadviseur, dakregiseur multifunctionele daken van BDA dak- en gevelopleiding,

De opleiding Dakregiseur Multifunctionele Daken via BDA Dak- en Gevelopleiding is met succes afgerond. Met ruim 20 deelnemers vanuit verschillende disciplines zoals dakdekkersbedrijven, hoveniers, installateurs en producenten is deze opleiding een eerste aanzet voor een toekomstige volledige integrale aanpak van mutifunctioneel dakgebruik vanuit ontwerp, uitvoering, beheer en onderhoud. In 7 weken zijn heel veel onderwerpen besproken. Eén van die dagen stond in het teken van een werkbezoek aan ooit twee prijswinnende dakgroenprojecten: Depot Boymans van Beuningen en de Groene Kaap, beide in Rotterdam.

Depot Boymans van Beuningen

De Groene Kaap

Een prachtig woningbouwproject op Katendrecht met Henk Vlijm van Optigrun en medewerkers van Binder Groenprojecten en een museumstuk Depot Boymans van Beuningen met Michiel van de Bunt  van ZinCo Benelux in de hoofdrol. Hierbij werden op de beide daken uiteraard alle verschillende detailleringen besproken vanuit dakbedekkingswerkzaamheden en werkzaamheden door de Hovenier.

Depot Boijmans van Beuningen

Het depot met kunstverzamelingen bestaat uit een dak met ruim 70 vooraf gekweekte drie-stammige berken met een grassoort als bodembedekker. Rondom zijn er in het werk gestorte  looppaden van beton. Op het dak is tevens een horeca gelegenheid, waar je een prachtig uitzicht over de stad Rotterdam hebt. Op sommige tijden is het dak vrij toegankelijk. Dakbedekking en isolatie bestaande uit C-EPS en tweelaags: bitumen en toplaag Resitrix EPDM. Dit dak is met een volledige integrale opzet gerealiseerd. Project Leven op Daken: van der Tol Hoveniers, Mastum.

De Groene Kaap

Het bezoek is ook gepland naar een woningbouwproject op Katendrecht, Rotterdam met 7000 m2 daktuin. Deze begint al op het maaiveld, openbaar terrein, net boven de parkeergarage en eindigt via een looproute met trappen naar de verschillende verdiepingen op uiteindelijk dakniveau. Met de groep werd ook gediscussieerd over de vele details van de waterdichting die met deze intensieve daktuin is gecombineerd. Het dak van de Groene Kaap is afzonderlijk van elkaar gerealiseerd met eindcontroles door Rob Verhoeven van Kiwa BDA Advies op de specifieke werkzaamheden van de  waterdichting, aangebracht door HDO. Dit overigens in opdracht van de hovenier Binder Groenprojecten. Delen van de daken zijn uitgevoerd als retentiedak.

De laatste dag van de opleiding stond in het teken van de Wet kwaliteitsborging (WKB). Deze presentatie werd gegeven door mr. Pieter de Vries en deel twee Cost of Ownership van Multifunctioneel dakgebruik, gegeven door Albert Jan Kerssen. Hij is werkzaam bij het expertteam woningbouw- klimaatadaptatie & biodiversiteit in de gebouwde omgeving bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(RVO).

Aan het einde van de 7de dag werd de eerste opleiding dakregiseur MFD geëvalueerd ten behoeve van de start opleiding in 2024, die dan zeker weer zal worden gepland. Meer berichtgeving hierover, bekijk via de website van BDA opleidingen.

https://bdaopleidingen.eu/

https://bdaopleidingen.eu/opleidingen/cursussen-duurzaamheid/dakadviseur-dakregisseur-duurzame-en-multifunctionele-daken

De Groene Kaap

 

Boymans van Beuningen