Brandvrij en naadloos detailleren

Artikel delen

Soms kom je eigenzinnige projecten tegen met oplossingen die het onderzoek waard zijn en aandacht verdienen in een vakblad. In dit geval hebben wij een volledig uitgewerkte oplossing gevolgd tijdens de uitvoering. Daarvoor gingen wij op projectbezoek met Erik Colijn, directeur-eigenaar van het bedrijf C-RPS (Colijn Roof & Parking Solutions), dat al jaren diverse multifunctionele projecten in met name het onderhoud begeleidt, ontwikkelt en met zijn eigen team onder de naam RAPP bv.Rapp manifesteert zich het liefst op het gebied van daken waar hele specifieke oplossingen worden gevraagd en bij multifunctionele daken met waterretentie en parkeer­garages. Het bezochte project betreft de renovatie van een dakterras van een woongebouw, eigendom van Eemland Wonen. Rapp heeft in samenwerking met onder meer Cazdak (bitumen dakbedekking) alle werkzaamheden vanaf ontwerp tot oplevering uitgevoerd. Een kunststof spuitbedekking speelde daarbij een belangrijke rol.

Oude situatie

De oude opbouw van het dakterras met galerij op de eerste verdieping bestond uit een vloeibaar opgebrachte gewapende kunststof toplaag van 3 mm met kleurafwerking die op een drukverdeelplaat van vezelcementplaat is verwerkt. De cementgebonden plaat van 8 mm is onderling met elkaar verlijmd en de toplaag is volledig gekleefd met een stroef oppervlak. De betonconstructie met daarop zandcementafschotlaag is indertijd voorzien van een bitumen dampremmer met daarop isolatieplaten. Deze warmdakconstructie diende voor de noodzakelijke isolatie van de onderliggende gebruiksruimten. Aan beide zijde van het dakterras stonden houten bakken met een opbouw van een extensieve dakbegroeiing. Deze zijn voor de renovatie gedemonteerd en opgeslagen.  

Problemen

Het terras vertoonde een reeks problemen. De waterafvoer verliep met verzonken goten, waarbij door uitzetting en beweging in de plaatmaterialen hier en daar lekkage was ontstaan. Op de kunststof toplaag bij de ingangen van de woningen bleef water staan. Ernstiger was de lekkage bij de betonsparing, waar een verdiept aangebrachte onderuitloop lag voor de waterafvoer. De hechting tussen de oude dakbedekking en de waterdichte aansluiting op de ingestorte leiding van de hemelwaterafvoer was niet toereikend en bovendien voor reparatie moeilijk bereikbaar. Verder was het opgaande werk bij de gevels en dorpels van de woonhuizen met onvoldoende opstandhoogte gemaakt, waardoor met name bij de ingang van de woonhuizen water bleef staan op de kunststof vloer. Tevens is bij de direct op de betonnen constructie gemonteerde metalen hekwerken, H-kolommen, trappen en hekwerkballusters inwendige condensatie ontstaan in het isolatiepakket.

Nieuwe opbouw

Om de problemen te lijf te gaan is gekozen voor een omkeerdak, waarbij de isolatie op de waterdichting wordt geplaatst. Op de betonconstructie is de volledig verkleefde dampremmende laag van bitumen als enige oude laag blijven liggen. Hierop heeft Cazdak een bitumen dakbaan toegepast, die Soprema vaak toepast als éénlaagse afdichting op parkeerdaken, met een toplaag van gietasfalt en asfaltbeton. Deze dakbaan, de Antirock 4 mm, bestaat uit een elastomeerbitumen met een stabiele polyestercomposiet wapening. Bij de opstanden en het opgaand werk is specifiek vanwege het brandveilig detailleren een soepele zelfklevende POCB (Apax) toegepast. Vervolgens is dit pakket volledig voorzien van een kunststof spuitbedekking van Polyurea. Als isolatiemateriaal zijn op de waterdichte laag drukvaste Soprema XPS platen type SL gelegd. De looplaag bestaat uit Dreen NXT tegels op stelpootjes (Zoontjens); regenwater kan eenvoudig onder de tegels naar de gerenoveerde en geïsoleerde afvoeren lopen.

Spuitbedekking

De naadloze Polyurea spuitbedekking heeft veel voordelen. Het product is oplosmiddelvrij, binnen enkele seconden droog, het is enorm rekbaar, scheuroverbruggend en zeer duurzaam. Het hecht bovendien uitstekend op verschillende materialen zoals metaal, bitumen, hout en bij deze toepassing de dorpels bij de ingang van de deurkozijnen. Dat geldt ook voor “moeilijke” details als kolom- en balluster­aansluitingen. Een reparatie van of een nieuwe detaillering met de spuitbedekking is, ook na jaren, met handgereed­schap goed mogelijk. De hotspray bedekking is na 1 minuut waterafstotend en na 10 minuten weer beloopbaar. De toegepaste combinatie van dakbanen is door C-RPS en Soprema uitvoerig getest op de hechting met de kunststof spuitbedekking. Duurzame hechting op en de stabiliteit van de dakbaan in deze combinatie is uiteraard erg belangrijk.

Ondertussen kunnen de bewoners van Eemland weer veilig – met en zonder rollator – het dakterras betreden en zijn de dakproblemen verleden tijd. Lekkages zijn verholpen met een degelijk waterdicht dakpakket en de opstandhoogte bij de woningen is door het nieuwe isolatiepakket hoger komen te liggen. De koudebrug boven de dakbedekkingslijn is terecht gekomen in de isolatielaag. En nergens zal regenwater blijven staan, dat wordt direct onder de tegels afgevoerd.

Film:


Erik Steegman

Dit artikel verscheen al eerder in de Roofs van januari 2022