Eerste nieuwe kwaliteitsverklaring Kiwa BDA uitgereikt aan Leadax Roov

Artikel delen

Vanuit het Expert Centre van Kiwa BDA is de eerste Product Performance Assessment (PPA) uitgereikt aan Leadax Circulair Roofing uit wapenveld. Dit bedrijf heeft een nieuwe kunststof dakbedekking ontwikkeld van gerecyclede PVB (Polyvinyl butyral) dakbaan.

Onder de naam Leadax Roov is deze circulaire lichte dakbedekking voor platte daken gemaakt met PVB-folie: een reststroom van kunststof uit veiligheidsglas. Van de kunststof folie op veiligheidsglas komt jaarlijks, zonder duurzame bestemming 1,5 miljard kilo in alleen al Europa beschikbaar. Door deze kunststof te gebruiken als belangrijke grondstof voor Leadax Roov is dit product door de opdrachtgever, ontwikkelaar en vastgoedeigenaar in te zetten als waterdichte laag op platte daken en wordt hier bijgedragen aan het verantwoord verwerken van deze afvalberg. Ook dragen opdrachtgevers bij de toepassing van deze circulaire dakbedekking voor platte daken mee aan een betere MPG (Score Milieu Prestatie Gebouwen)   De distributie en verkoop van deze dakbaan is inmiddels door Wienerberger ingericht.

Resultaten

Het Expert Center beoordeelde en controleerde aan de hand van onafhankelijke testrapportage van Kiwa BDA Testing en NIBE en beschreef deze resultaten in het PPA document. Voor het product is een levenscyclusanalyse (LCA) opgesteld waarbij een verwachte levensduur van 30 jaar is aangehouden. Hiervoor heeft de leverancier informatie verstrekt over een uitgevoerde kunstmatige UV verouderingstest. Verder is de waterdichtheid middels een proefstuk, gemaakt met een T-overlap, uitvoerig getest. Ook is de weerstand tegen dynamische windbelasting en de brandgevaarlijkheid/ vliegvuur conform NEN 6063 ‘Bepaling van het brandgevaarlijk zijn van daken’ getest. Het resultaat voor vliegvuur is Broof (t1). Met de afsluiting van enkele principedetails is het document compleet voor gebruik richting de opdrachtgever die deze circulaire dakbedekking kan voorschrijven en gaan toepassen.

Op 9 februari jl., is door ing. Yasemin Sari, projectleider van het Kiwa BDA Expert Center aan Roeland van Delden, CEO Laedax Roov het allereerste Product Performance Assessment uitgereikt.

V.l.n.r.: Chris Theunissen (Leadax), Erik van Ameijde (kiwa BDA Advies), Roeland van Delden (CEO Leadax), Yasemin Sari (Kiwa BDA Expert Center),  Remigio Garau en Dennis Rouwenhorst (beiden Leadax).

Binnenkort een uitgebreider artikel in BouwTotaal