En toen waren er nog maar zeven, ook Olster verlaat de NDA

Artikel delen

In 2021 werd het veertig jarig bestaan van de Nederlandse Dakdekkers Associatie nog breeduit gevierd met de negen leden binnen een samenwerkingsverband van dakdekkersbedrijven met landelijke dekking. Nu, enkele jaren later is het ledenbestand van ooit de grootste organisatie binnen de dakenbranche qua omzet, landelijke dekking en ledenaantal terug gelopen naar 7 middelgrote bedrijven die niet meer vertegenwoordigd zullen zijn in het volledig noordoostelijke deel van Nederland.

Binnenkort zal de NDA aandeelhoudersvergadering zijn definitieve akkoord geven voor het vertrek van Olster Dakwerken met vestiging in Steenwijk. Daarmee komt een einde aan een aandeelhoudersschap van één van de langst aangesloten dakdekkersbedrijven die indertijd aan de bakermat hebben gestaan  bij de oprichting van de NDA. Samen met enkele andere collega’s richtte Jan Bijlsma, voormalig eigenaar en directeur van Olster in juni 1981 de NDA op.

Al in juni van dit jaar maakte van Venrooy Dakbedekkingen, met inmiddels vijf vestigingen uit eigen beweging bekend per 1 januari 2023 te stoppen met de NDA. Olster Dakwerken heeft de afgelopen maanden in overleg met de aandeelhouders overeenstemming bereikt om het aandeelhouderschap van NDA en Coninko te laten ontbinden. Binnenkort zal deze stap bezegeld worden met de gemeenschappelijke ondertekening en wordt het afscheid definitief.

Het volledig op eigen benen staande bedrijf Olster Dakwerken valt sinds 5 jaar onder een investeringsmaatschappij. Henderikus Doorten, ingeschreven als bestuurder en algemeen directeur van Olster Dakwerken betreurt de gang van zaken maar wil over de ontstane situatie verder niets kwijt. In juni jl. gaf hij aan Dakenraad.nl nog door zeker bij de NDA te blijven. Dat is nu inmiddels in korte tijd veranderd.  De NDA is niet bereikbaar voor aanvullend commentaar op het besluit van de aandeelhoudersvergadering en de nu ontstane situatie.

Toekomst

In veertig jaar is er binnen de NDA veel veranderd. Directieleden van dakdekkersbedrijven komen en gaan, de oude garde is door de toenmalige jonge garde opgevolgd, een specifieke beweging vaak ingegeven vanuit de indertijd veelal aangesloten familiebedrijven. Hierbij is inmiddels de toen jonge garde ook al niet meer piepjong en wordt de derde generatie in stelling gebracht die het in de toekomst voor het zeggen krijgt. Wellicht dat dat ook de reden is om samenwerkingsverbanden vanuit duurzaamheid en houdbaarheidsdatum eens tegen het licht te houden: zowel binnen de eigen organisatie van de overkoepelende organisatie als ook vanuit het specifieke aangesloten dakbedekkingsbedrijf.

NDA en Dakbehoud

Wij constateren dat het oude beeldmerk van Dakbehoud Nederland, de onderhoudsdienstformule binnen de NDA met eigen Dakbehoud wagens langzaam uit het straatbeeld zal gaan verdwijnen. Het bestaande blauw, zwart en rood van de NDA wordt vrijgegeven in nieuwe zelf te bepalen marketing kleuren (tegenwoordig veel groen) voor een eigen bedrijfslogo en wordt inmiddels het net nieuw gepresenteerde Dakbehoud logo, door de overgebleven NDA leden al meegenomen op de nieuwe bussen van het eigen dakdekkersbedrijf. Een integratie van beide beeldmerken op één en dezelfde wagen was jaren niet bespreekbaar.

Coninko en Dakbehoud

Is dan ook de volgende stap om in de toekomst het merk Dakbehoud Nederland volledig te integreren binnen het huidige speerpunt van de NDA, de inkooporganisatie Coninko?  Wij constateren dat hier wel een trend zichtbaar is van een gestage groei van leden, met name in  het aantal kleinere en middelgrote leden, met ook al jaren dekking in het Noord- Oosten. Zoals ook de tegenhanger inkooporganisatie Dakgroep 90 inmiddels al enige jaren het Toplevel merk voor haar onderhoudsdienst bij al haar leden heeft uitgerold kan Dakbehoud Nederland alleen functioneren met landelijke dekking. Hoe het verder zal gaan, de toekomst zal het verder uitwijzen.

Olster Dakwerken, specialist in bijzondere daken 

Olster dakwerken won in 2017 nog de Dakaward 2017 in de catagorie hellend dak voor het dak van het nieuwe waterproductiestation van vitens te Zeddam. Dit unieke dak is niet alleen complex maar ook zeer innovatief en duurzaam. Olster heeft in samenwerking met De Groot Vroomshoop dit staaltje vakwerk mogen realiseren, waarbij continu goede afstemming was met de andere partijen die het station zelf aan het bouwen waren.

Het 1500 m² dak is met zijn 20 driehoekige hellende dakvlakken niet alleen complex, maar ook zeer innovatief en duurzaam.  Het dak betreft een compleet (Accoya) houten constructie met daaronder een EPDM dakbedekking voor de waterafdichting. Vooraf is het ontwerp in BIM ontwikkeld, zodat alle lastige details goed inzichtelijk waren. Bij het ontwerp en de uitvoering is rekening gehouden met duurzaamheid op meerdere vlakken; tijdens de bouw is rekening gehouden met flora en fauna, passend in de bosrijke omgeving en ingebed in de natuur (i.p.v. een betonnen blok: speels vormen, diagonale profielen, een houten omhulsel met nestkasten voor vleermuizen en vogels); gebruik van natuurlijke producten en een lange levensduur (o.a. Accoya hout, FSC keurmerk, EPDM).