Innovatieve betonbevestiger voor afschotisolatie op platte daken

Artikel delen

foto 1 productieproces boren en schroeven met ASTL bevestiger

De opmerking van de uitvoerende tak van de dakenbranche dat een producent alleen moet zorgen voor een kwalitatief hoogwaardig product waarmee zij dan aan het werk kunnen is niet meer van deze tijd. Een product moet uiteraard van voldoende hoogwaardige kwaliteit zijn om in de renovatie- en nieuwbouw sector duurzame daken te kunnen produceren maar ook vanuit de ontwikkeling van een  product te zorgen voor inventieve oplossingen waarmee effectiever gewerkt kan worden. Lees ook: een financieel voordeel behalen in het samenspel tussen de dakdekker en producent door alle doorgevoerde  verbeteringen. En als dan ook blijkt dat een ontwerp leidt tot aanvullende specifieke voordelen heb je het uitstekend gedaan als producent. In dit geval Guardian  uit Helmond met de ASTL afschotbevestiger die gebruikt wordt op een betondak in de renovatie en nieuwbouw van platte daken.

Het bedrijf Guardian manifesteert zich al jaren met een specialistisch bevestigingsassortiment voor platte daken en behoort tot een grotere Europese groep van productiebedrijven allen gespecialiseerd in bevestigingstechnieken, al dan niet voor het platte dak en de gevel.

De steeds hoger verplichte isolatiewaarde vanuit het bouwbesluit heeft in korte tijd gezorgd voor vaak een verdubbeling van de diktes van de isolatiepakketten. Daardoor is het in de traditionele bevestigingstechnieken van plaatjes met schroeven een hele uitzoekerij geworden om de juiste lengte schroeven met plaatjes te bestellen en ook op het dak te monteren bij gebruik van afschotisolatie pakketten. Ook de koudebruggen met lange schroeven en metalen plaatjes hebben er  toe geleid dat de gemiddelde dakdekker tegenwoordig werkt met veel meer kunststof: kortere schroeven met kunststof Tules. Toch bleef de dakdekker nog steeds een probleem houden om op een snelle en juiste manier de dakbedekking te bevestigen. Het gebruik van verschillende  maatvoering met steeds een andere lengte schroef in combinatie met een Tule bleef een tijdrovend werk. En daar is dan ook over nagedacht. Zo is alweer enige jaren geleden het gepatenteerde ASTL ontwikkeld en volop ingezet, specifiek voor de bevestiging van afschotisolatie op betondaken en nu met het voordeel van zoveel mogelijk één lengte schroef en een zelfde tule. Foutkans van een niet aangetrokken bevestiger is nu uitgesloten

Dankzij de ASTL is het mogelijk om afschotisolatie met één enkele tule-schroef combinatie te bevestigen. Al ruim 7 jaar bewijst de ASTL van Guardian haar kwaliteit op betonnen dakconstructies. De bevestiger (foto 1) kent nu slechts 2 werkstappen:

  • Eerst boren
  • En daarna bevestigen

Deze telescooptule met schroef  is geschikt voor de bevestiging van daksystemen voorzien van een betonnen constructievloer waarbij bijvoorbeeld ook hoogteverschillen zijn ontstaan in de prefab vloerplaat en is dan ook geschikt voor renovatieprojecten met grote verschillen in de bestaande isolatiedikte (zie foto 2). Met de ASTL telescooptule is het mogelijk een verschil tot 110 mm in afschotisolatiedikte te overbruggen met één lengtecombinatie van Tule en schroef. Binnenin het ASTL systeem zit een metalen 6 kant moertje, welke dient als het blokkeersysteem indien de juiste diepte is behaald. De schroef zal bij voldoende indraaiing in de beton vastslaan, waarbij het moertje de combinatie op de juiste lengte houd.  Uitvoerende dakdekkersbedrijven hoeven daarom veel minder verschillende lengtes op voorraad te nemen en hoeft iedere dakdekker geen ingewikkelde denkwijze van bevestigen te hanteren. Vast is vast met iedere lengte schroef.

De combinatie van deze drie onderdelen zorgt voor 100% stapzekerheid en voorkomt beschadiging van het dakmembraan!

foto 2 ongelijke betonvloer met ASTL bevestiger

Een belangrijk extra voordeel is hier ook het blijvende telescopisch effect van het bevestigingssysteem bij het  belopen van het dak, de zogenaamde stapzekerheid. De Tule kan los van de Schroef met blokkeerpunt (of speciale moer) bewegen in “neerwaartse” richting, indien het dak intensief belast wordt.
Zeker met de vele mogelijkheden om het platte dak inmiddels ook in latere fase met PV zonne-energie in te richten is deze bevestiger in beginsel een enorm voordeel om toe te passen. De dakbedekking zal vanwege de niet starre verbinding middels een belastbare indrukbare tule geen schade ondervinden door intensiever gebruik van het dak. Met de ASTL Afschotbevestiger worden ook  rekenwaarden haalbaar  van 600 – 800 Newton. Uiteraard afhankelijk van het type tule en zeer zeker ook in belangrijke mate de keuze van de soort van dakbedekking waardoor vanuit de berekeningen inzake de windvastheid het aantal toe te passen bevestigers per vierkante meter  kan verschillen.

Samenvatting afschotbevestiger ASTL voor isolatiepakketten :

  • Bevestiger voor afschotisolatie
  • Stapzekerheid door telescopisch effect van de bevestiger bij het stringent belopen van het dak
  • Tevens geschikt voor bevestiging van daksystemen op dakvloeren met hoogteverschillen in de betonnen vloerplaten en renovatieprojecten met grote verschillen in de bestaande dakbaan/isolatiedikte
  • Rekenwaarden van 600 – 800 Newton,afhankelijk van type tule
  • Tule R45 / R75 standaard tule; incl. betonschroef, op aanvraag ook mogelijk in combinatie met andere bevestigingssystemen zoals GWT-ASTL
  • Tot 110 mm afschotisolatie overbruggen met één lengte
  • Te gebruiken voor isolatiepakketten van 70 t/m 860 mm
  • Voorboren met Ø 5,0 mm boor met speciale stopper
  • Te verwerken met speciaal gereedschap voor rechtopstaand ergonomisch werken.
  • Certificatie: Sintef approval 2516/ ETA approval 08/0285

Meer informatie: https://guardian.nl/nl

film: ASTL proces https://youtu.be/3KUSjwOvP2I via @YouTube