Internationale aandacht voor bushokjes met sedumdaken

Artikel delen

In de stad Utrecht zijn op 316 bushokjes sedumdaken geplaatst en dat is niet onopgemerkt gebleven. De Amerikaanse website The Hill berichtte over de sedumdaken en de Engelse website The Independant bracht de abri’s in beeld. Ook Editie NL maakte een reportage, waarin Rolf van Laere van ReclameBureau Limburg uitleg gaf over de bushokjes met sedumdaken. Uitgedaagd door de Gemeente Utrecht introduceerden zij met de abri met sedumdak. Bij RBL denken ze zorgvuldig na over duurzame oplossingen.

Groen wapen tegen fijnstof

Met sedumdaken brengen ze natuur in de stad. Dat zorgt voor meer leven en beleving. Bewoners van hoogbouw kijken neer op minituintjes. De begroeiing leidt ook tot meer biodiversiteit. In Utrecht vond de met uitsterven bedreigde bij haar weg naar onze groene abri’s. Sedum reduceert ook fijnstof, het bergt regenwater en bestrijdt hitte: in de zomer is een begroeid dak 30 graden koeler dan een zwart dak. Dat maakt sedum zeer aantrekkelijk in stedelijk gebied. De combinatie van veel beton en weinig groen is immers niet opgewassen tegen het veranderende klimaat.

Nog meer duurzame oplossingen

Duurzaamheid gaat verder dan de begroeide abri daken. In Utrecht hebben 491 objecten een zitelement van bamboe en ledverlichting, 100 abri’s zijn voorzien van zonnepanelen. RBL houdt alles schoon met gefilterd hemelwater. De medewerkers rijden in elektrische auto’s die opgeladen worden met groen opgewekte stroom. RBL hoopt mensen te stimuleren om ook een steentje bij te dragen aan duurzame oplossingen.

Heerlen

Heerlen wordt de tweede gemeente waar alle abri’s een groen dak krijgen. De gemeente kiest niet voor nieuwe bushokjes, maar laat de bestaande abri’s met sedum bekleden.


Bron: Reclamebureau Limburg BV