Keramische gevel aan de Spaanse kust

Artikel delen

Architect Enric Ruiz-Geli heeft onlangs een prachtige villa onthuld aan de Spaanse Costa Brava. De koepelwoning met uitzicht op zee, is een experimenteel prototype dat traditionele bouwtechnieken combineert met geavanceerde digitale en duurzame productie.

De villa is een koepelvormige structuur geïnspireerd op de traditionele mediterrane architectuur. Een stroming die wordt gekenmerkt door keramische bekleding, vloeiende vormen en veel natuurlijk licht. Voor de experimentele villa wilde de architect al deze aspecten combineren en tegelijkertijd het lokale traditionele kluissysteem, bekend als de Volta Catalana, herinterpreteren.

Met geavanceerde glasvezeltechnologie werd de structuur gebouwd. Vloeiende gewelfde volumes, waardoor beweging en licht aan het ontwerp zijn toegevoegd. De bogen vormden een uitdaging voor de ambachtelijke keramist Toni Cumella, verantwoordelijk voor de keramische bekleding die het huis laat opgaan in de omgeving.

Ook het interieur van het huis wordt gekenmerkt door hoge gewelfde plafonds. De leefruimte wordt ondergedompeld in natuurlijk licht dankzij glazen wanden die uitkijken over het landschap richting zee. Natuurlijk licht en lucht stromen door de woning in de warme zomermaanden. Een sterke thermische omhulling isoleert het interieur in de wintermaanden.

Een experimenteel paviljoen wordt door een zwembad gescheiden van het hoofdgebouw. Het team bouwde deze structuur met een opblaasbare bekisting geïnjecteerd met ecologisch beton. Deze bouwwijze geeft de structuur zijn organische vorm, die volgens de architecten werd geïnspireerd door de bestaande pijnbomen die het complex omringen