Positieve terugkeer voor Gebben van Venrooy Racing in het wereldkampioenschap MXGP

Artikel delen

We schrijven over wat andersoortig nieuws omdat de meeste dakdekkersbedrijven op dit moment van een welverdiende vakantie genieten. In de Motor Cross Grand Prix, die gesponsord wordt door verschillende vakspecialisten vanuit de dakenbranche is eindelijk weer nieuws te melden! Na vijf maanden wordt er weer gereden.  Er is in de MXGP veel gelijkenis met de teams uit de dakenbranche: de huidige hoge temperatuur speelt een cruciale rol om iedere week een topprestatie te leveren op het hoogste niveau; het is aldoor blijven trainen, om in de top te blijven en een volledig team van vaklieden staat weer iedere week klaar voor de rijders die het uiteindelijk moeten doen!

Door de Covid 19 pandemie was er een pauze van vijf maanden voor het wereldkampioenschap MXGP maar gelukkig kon er het afgelopen weekend weer gereden worden in het Letse Kegums. Het circuit was uitdagend voor de rijders met veel remknippen en dit in combinatie met de warme temperaturen maakte het niet makkelijk voor de rijders. Het wedstrijdprogramma van het wereldkampioenschap is aangepast naar een 1-daags evenement waardoor de rijders zich aan de hand van een tijdtraining moeten kwalificeren in plaats van een kwalificatieheat.

Calvin Vlaanderen maakte een goede start door zich als zesde te kwalificeren en verzekerde zich hiermee van een goede startplaats, iets wat zeer belangrijk is in Kegums. Alessandro Lupino zette een 23ste tijd op de klok en zat hiermee vier seconden van de snelste tijd. De Amerikaan Thomas Covington kwalificeerde zich als 34ste voor de wedstrijd.

Er bestaat geen twijfel over dat Vlaanderen over veel potentie beschikt en dit liet hij in de eerste manche zien. Hij startte met een elfde plaats net buiten de top tien maar werd tijdens de wedstrijd gepasseerd door de meer ervaren Antonio Cairoli en Jeremy Van Horebeek en viel terug naar een dertiende plaats. Vlaanderen vocht door en wist de gevestigde MXGP-rijder Clement Desalle te passeren en eindigde op een mooie elfde plaats, iets waar hij mee verder kan bouwen.

De Italiaan Alessandro Lupino van team Gebben van Venrooy Racing had geen goede start en moest vanaf een zesentwintigste plaats aan een inhaalrace gaan beginnen. Hij eindigde uiteindelijk op een 21ste plaats en kwam hiermee in het uiterste sterke MXGP veld net niet tot scoren. Covington kwam op een 28ste plaats over de finish. Hij is zich aan het aanpassen aan de Grand Prix banen nadat hij een jaar in Amerika is geweest.

In de tweede manche was Vlaanderen betrokken bij een valpartij bij de start en moest als laatste aan de wedstrijd beginnen. Het circuit was nu op zijn zwaarst en hij had het hier duidelijk op naar zijn zin. Hij passeerde de ene na de andere rijder en kwam op een sterke twaalfde plaats over de finish, niet ver achter de gevestigde MXGP-rijder Gautier Paulin. Met deze resultaten eindigde Vlaanderen op een elfde plaats in het dagklassement en dit is duidelijk een stap in de goede richting. Teleurgesteld van het niet scoren in de eerste manche, kwam Lupino sterk terug in de tweede manche en eindigde op een vijftiende plaats, waarmee hij zeventiende werd in het dagklassement. Dit geeft hem vertrouwen voor de volgende wedstrijd die op woensdag op het programma staat in Kegums. Het was een moeilijke Grand Prix voor Covington, die in de tweede manche als 29ste over de finish kwam. De Amerikaan hoopt gedurende het seizoen steeds beter te worden.

De volgende wedstrijd van het wereldkampioenschap MXGP wordt aanstaande woensdag verreden in Kegums. Er zullen een aantal wijzigingen aan het circuit worden doorgevoerd zodat de rijders niet telkens op dezelfde baan hoeven te rijden.

Commentaar Calvin Vlaanderen (11e in het dagklassement): ‘’Ik ben tevreden over het resultaat van vandaag. Ik voel nog steeds dat ik veel punten heb waarop ik me kan verbeteren. In de eerste manche heb ik in de eerste twee ronden teveel energie verbruikt met het passeren van de rijders voor me waardoor ik mezelf heb opgebrand. In de tweede manche was ik betrokken bij een valpartij bij de start maar was in staat om me terug te vechten naar een plaats net buiten de top tien. We zullen de komende twee dagen gebruiken om te herstellen en dan gaan we er weer voor op woensdag.’’

Commentaar Alessandro Lupino (17e in het dagklassement): ‘’Ik ben blij dat we weer aan het rijden zijn maar ik was iets te gestrest. Ik reed niet ontspannen en dit begon pas tijdens de tweede manche te komen. Ik had plezier en het rijden ging goed. Ik vond het erg mooi en ik kijk uit naar de volgende wedstrijd op woensdag.

’’Commentaar Thomas Covington (31ste in het dagklassement): ‘’Het was vandaag moeilijk voor mij op deze zware baan maar we gaan een aantal wijzigingen doorvoeren en we proberen om iedere wedstrijd beter te worden.’’

Foto Ralph Marzahn/ team Gebben Van Venrooy Racing/ Tekst Arno@motorpers.nl