Prinsjesdag: Planmatige uitvoering essentieel, klimaatdoelen binnen bereik

Artikel delen


Het planbureau voor de Leefomgeving presenteert deze Prinsjesdag de jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning (KEV). De KEV is daarmee één van de verantwoordingsinstrumenten van het Nederlandse klimaat- en energiebeleid. In de KEV wordt de conclusie getrokken dat de klimaatdoelen voor 2030 voor het eerst haalbaar zijn, mits de plannen op tijd en met maximale inspanning ten uitvoer worden gebracht. Het PBL onderschrijft de stelling van Netbeheer Nederland: ‘het is belangrijk om te beseffen dat een maatregel alleen effect kan hebben als die bijtijds is uitgewerkt en geïmplementeerd.’

Hans-Peter Oskam, directeur beleid en energietransitie Netbeheer Nederland: “We zien ook in de verkiezingsprogramma’s veel aandacht voor de uitdagingen op de energienetten. Energie-infrastructuur is het fundament van de toekomst van Nederland. Het komt nu aan op de planmatige uitvoering. Het volgende kabinet moet daar de focus op leggen.”

Inzet voor de verkiezingen
Netbeheer Nederland pleit in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november voor een planmatige uitvoering van de aanleg van energie-infrastructuur. Het nieuwe kabinet kan deze benodigde uitvoering helpen door de planmatige uitrol van energie-infrastructuur flink op te schalen door:
1. Een nationaal uitvoeringsplan op te stellen met keuzes voor de uitrol van de energie-infrastructuur. Zowel over waar welke infrastructuur beschikbaar komt, als in welke volgorde. Een nationaal uitvoeringsplan zorgt voor een efficiënte en daarmee versnelde en gerichte aanpak van de uitvoering.
2. Huidige en toekomstige energie-infrastructuur beter en slimmer te gebruiken. Het stroomnet is nu alleen op drukke momenten tijdens de ‘spits’ vol. Daarbuiten is er nog veel ruimte. Momenteel hebben bestaande bedrijven te weinig belang om te gaan spitsmijden, terwijl nieuwe bedrijven staan te wachten op de oprit. Dit brengt ons vestigingsklimaat in gevaar en roept vragen op over de verdeling tussen bestaande en nieuwe klanten, tussen sectoren en tussen regio’s.
3. Invulling te geven aan randvoorwaarden voor de maximale opschaling van energie-infrastructuur (zowel nieuwe infrastructuur zoals warmtenetten, duurzame leidingen voor de inzet van groen gas en waterstof als bestaande infrastructuur zoals het elektriciteitsnet).
Troonrede over het stroomnet

“Het is bijzonder dat Koning Willem-Alexander in de Troonrede de uitdagingen van het stroomnet benoemt en tegelijk is het heel logisch. Het is maatschappelijk bezien een van de grote thema’s, naast armoede en huisvesting.

Planmatig vergroten van de capaciteit van het stroomnet en het stimuleren van flexibel gebruik van stroom zijn de oplossing van de problemen waar we nu tegenaan lopen” stelt Dick Weiffenbach, algemeen directeur Netbeheer Nederland als reactie op de troonrede.

foto NOS en het Planbureau voor de leefomgeving