Rond dak als vloeiend water

Artikel delen

Niets ademt meer rust dan een off-grid boomhut omringt door natuur. Wakker worden met het geluid van ritselende bladeren en een kabbelend beekje. Dat kan, in boomhut Treewow O. Het huisje bevindt zich in een bamboebos in China. Treewow O ligt ongeveer 3 meter boven de grond, beschikt over een dakterras en last but not least: een golvend rond dak als absolute eyecatcher.


Treewow O ligt in een afgelegen dorp aan de voet van het Siming-gebergte in Yuyao, in de provincie Zhejiang. Het ontwerp is geïnspireerd door het omringende landschap. Het huis is ongeveer 8 meter hoog. De boomhut is verdeeld over twee niveaus en wordt ondersteund door stalen balken. Een ontwerpfunctie die is gekozen om de impact van het project op het landschap tot een minimum te beperken.

Het ontwerp bestaat uit drie niet-concentrische cirkels bekleed met houten panelen. Een mooi golvend dak bedekt de hoofdstructuur en strekt zich op bepaalde plaatsen uit om schaduw te geven aan het omringende terras. Volgens de architecten diende de constante beweging van een nabijgelegen kreek als inspiratie voor het golvende dak. Naast de beschermende eigenschappen van het dak, zorgt de golfbeweging in het ontwerp ook voor een natuurlijke luchtcirculatie naar de leefruimte.

Bron: ArchDaily Beeld: MONOARCHI