Samen sneller verduurzamen met als middelpunt ‘Regenergie’

Artikel delen

SolarFreezer, GEP. ZinCo en De Groot Brandbeveiliging slaan de handen ineen. Samenwerken, klantgericht innoveren en integraal denken is noodzakelijk om de bouwsector te verduurzamen. GEP met meer dan 24 jaar ervaring in decentraal watermanagement, ZinCo met ruim 60 jaar ervaring als specialist in multifunctionele daken, de innovatieve SolarFreezer™ technologie voor gasloos verwarmen en De Groot Brandbeveiliging als marktleider op het gebied van brandbeveiliging. De combinatie van deze 4 bedrijven maakt gezamenlijk gebruik van de onbenutte potentie van regenwater. Dit biedt kansen op meer energiebesparing, meer waterbesparing, meer biodiversiteit en meer veiligheid.

‘Samen sneller verduurzamen met regenwater als bron van energie’

Gebruik maken van de onbenutte potentie van regenwater was afgelopen woensdag 7 juni het thema op het bouw en infrapark in Harderwijk waar 4 partijen de handen in één hebben geslagen. Deze samenwerking biedt kansen op meer energiebesparing, meer waterbesparing, meer biodiversiteit en meer veiligheid. En uiteraard vanuit een integrale aanpak, noodzakelijk voor een duurzame oplossing.

In het ochtendprogramma kwam heel duidelijk naar voren waarom deze gezamenlijke uitdaging nu binnen REGENERGIE plaats vindt.  Met elkaar zullen wij minder water moeten gebruiken met minder energie. Grondstoffen worden schaars waarbij het afval wat wij produceren omlaag moet. Hoe wij dit allemaal moeten doen is uiteraard door vele partijen, wereldwijd onderzocht met als gevolg zeer lijvige en dure rapporten die regelrecht in de kast komen te liggen en er niet meer uitkomen. het is tijd voor actie aldus het team van Regenergie: Groen? gewoon doen!

Zoek een samenwerking met specialisten die een gemeenschappelijke deler vertegenwoordigen met bijvoorbeeld water. Gratis regenwater in bepaalde periode zowel gebruiken als op kunnen slaan tesamen met het thema gratis zonne-energie. Dit alles rondom het thema daken waar nog de ruimte is. Koppel je onze behooefte naar meer biodiversiteit, veiligheid en waterbesparing met energiebesparing dan is volgens de samenstellers REGENERGIE de oplossing.

Fred Prins van GEP gaf een toelichting over hoeveel water we gebruiken per dag? In totaal wordt 120 liter gebruikt per huishouden waarvan het grootset gebruik de WC en de douche is met opvolgend op de derde plaats de wasmachine. Fred presenteerde diverse schema’s met o.a. de immer verhoogde hoeveelheden in mm. van piekbelastingen bij extreme neerslag die steeds meer voorkomt. ook een schema met het aldoor stijgen van de zeespiegel en wat dit temaken heeft met de grafiek van het binnenlandspeil en onze hogere zeespiegel.  De gevolgen zijn vaker terug te vinden in overstromingen door hoger waterpeil op de kades van bijvoorbeeld Rotterdam.  Opvang van regenwater is aldus GEP noodzakelijk en bij wetgeving middels de waterwet geregeld en valt onder de huidige zorgplicht (artikel 4 Besluit lozing adfvalwater huishoudens) waarbij de partuculier verantwoordelijk voor de afvoer van het hemelwater op eigen terrein is. Via een simulatie van een klein 80 m2 dak met regenwaterput van 7500 liter en dagelijks gebruik zal deze opstelling geen 4000 m3 water lozen maar met de opvang in de komende 100 jaar water lozen van maar slechts 72 m3. De piekafvoer zakt dan van 1,6 liter/sec. naar 0,3 L/sec. Met een  gestuurde intelligentie in een App met weersverwachting wordt water energie waarbij ook de specifieke betontank voor opslag kan worden voorzien van lamellen die de temperatuur van het warme water via de warmtepomp kunnen aanvullen en zelfs verbeteren.

Solar Freezer zal in het voorjaar warmte opvangen met de thermische collectoren die geïntegreerd zijn met de wat hoger gelegen standaard in de daktuin. Deze warmte wordt gebruikt door de warmtepomp voor het maken van warm tapwater en voor het verwarmen van het huis. Als de temperatuur van het water in de bufferzak nog onder de 15 oC is, dan gebruiken we de warmte ook om de bufferzak te verwarmen. Dit is onze ‘warmte-voorraad’ voor als er te weinig warmte beschikbaar is in de buitenlucht.

In de zomermaanden ‘vangen’ we warmte met de thermische collectoren die achter het zonnepaneel zijn geplaatst. Deze warmte gebruikt de warmtepomp om warm tapwater te maken voor het douchen. Deze warmte is dag en nacht aanwezig, afhankelijk van de buitentemperatuur. Als de zon schijnt is er meer warmte die we kunnen vangen, dan wanneer het nacht is. Maar ook in de nacht kunnen we warmte vangen. In het najaar vangen we de warmte die nodig is voor het maken van warm tapwater en het verwarmen van de woning met de thermische collectoren. De bufferzak is na de zomer periode op een maximale temperatuur van 24 oC. Maar als de temperatuur in de bufferzak lager wordt doordat we energie eruit halen, dan proberen we de bufferzak weer zo snel mogelijk te vullen met warmte.

In de winter maken we gebruik van zowel het dak als van de bufferzak voor het maken van warm tapwater en het verwarmen van de woning. Als de zon schijnt, is er veel warmte beschikbaar, maar als er een donkere en koude periode is, dan gebruiken we de energie in de bufferzak. Door gebruik te maken van de kristallisatie eigenschap van water, beschikken we over veel energie. De hoeveel energie die vrijkomt bij de overgang van water naar ijs, is gelijk aan de hoeveel energie van vrijkomt bij het afkoelen van 80 oC naar 0 oC. Zodra er warmte vrijkomt op het dak wordt deze gebruikt voor de warmtepomp, als er warmte over is, dan stoppen we deze weer in de bufferzak.

Tot Slot

Michiel van de Bunt van ZinCo benelux gaf aan hoe een begroeid dak wordt ingericht. Altijd minimaal voorzien van een drainagemat die bij retentiedaken kan worden vervangen voor een diepere drainage opvang of een drukvast beloopbaar krat. De opbouw met lichtgewicht substraat ten opzichte van de aardlagen in de grond geven de daktuin een groeimedium waarbij in de praktijk geldt: hoe dikker het substraat des te meer er kan groeien.  Met de passieve vorm afvoeren of actieve, meteo-actieve afvoer is een gecontroleerd systeem te ontwikkelen vanuit Regenergie  waarmee hij een retentiedak kan ontwerpen vanuit ZinCo.

De begroeide daken hebben in de warme zomers extra water nodig. De warmtepompen hebben in de winter aanvulling van verwarmd water nodig, en alleen bij calmiteieten zal de sprinklerinstallatie water vragen. Een mooi samenwerking die tot sneller verduurzamen leidt in zowel de woning- als utiliteitsbouw.

meer informatie www.regenergie.nl