Strak aluminium lijnenspel bepaalt gevelbeeld

Artikel delen

Strak aluminium lijnenspel bepaalt gevelbeeld Culemborgse hofwoningen

Het dak was ooit louter en alleen functioneel. Het zorgde ervoor dat je er binnen droogjes bij kon zitten. Waterdichting is overigens nog steeds de primaire functie van het dak. Inmiddels zijn er echter steeds meer functies aan het dak toegevoegd, zoals parkeren, spelen, tuinieren, recreëren, waterbufferen en energieopwekking door middel van zonnepanelen. Met de doorontwikkeling van het dak is ook de dakrandafwerking steeds belangrijker geworden. Niet alleen functionele afwerking, maar zeker ook esthetisch. En dat zit ‘m niet altijd in het grote gebaar, maar veelal in de nuance.

Hofwoningen

Een goed voorbeeld daarvan vormen de twintig hofwoningen in de Culemborgse wijk Sporthelden West, een ontwerp van Freek Laarhoven in samenwerking met projectarchitect Marco Romano van Op ten Noort Blijdenstein Architecten en Adviseurs uit Utrecht. Opvallend aan deze hofwoningen is in de eerste plaats het gevelbeeld. Verrassend zijn de verschillende kleuren gevelsteen. Maar schijn bedriegt. Van Laarhoven heeft slechts voor de voeg een andere kleur gebruikt, waardoor het lijkt alsof de gevelsteen in het ene vlak donkerder van kleur is dan de gevelsteen in het andere vlak.

Aluminium muurafdekkappen

De rol van aluminium detaillering is onmiskenbaar in dit nieuwbouwproject. Met de neus naar de voorgevel gericht, valt direct het tegelijkertijd nadrukkelijke als genuanceerde strakke lijnenspel op van de dakrand. Voor de dakrandafwerking zijn de duurzame aluminium muurafdekkappen toegepast van Roval Aluminium. De contouren van de aluminium dakrand worden gekenmerkt door een licht klik. De bedoeling van de architect is om hiermee de individualiteit van de woningen te accentueren. De uitvoering daarvan is zonder meer geslaagd. Je ziet ook dat in het diepste punt van de knik de dakrand pardoes naar beneden lijkt te lopen. Wat werkelijk aan de hand is dat de architect in het ontwerp door middel van een aluminium demontabele plaat de in de gevel verzonken waterafvoer afdekt. Deze maatwerkoplossing van Roval Aluminium zorgt bovendien voor een fraaie balans in het beeld van de gevel.