Verdere groei bij Kiwa: MPA Dresden sluit zich aan bij Kiwa Duitsland

Artikel delen

Kiwa heeft MPA Dresden GmbH overgenomen. MPA Dresden is een geaccrediteerd testlaboratorium voor certificering en inspectie op het gebied van brandbeveiliging, gevestigd in Duitsland. Op 6 juli 2022 ondertekenden Thomas Hübler en Teresa Hübler beiden managing directors van MPA Dresden en Roland Hüttl en Gero Schönwaßer, managing directors van Kiwa Duitsland, de contractovereenkomst tussen beide partijen in Hamburg.

“Ik ben erg blij dat we de bewezen experts van MPA Dresden nu tot onze Kiwa-familie kunnen rekenen”, zegt Gero Schönwaßer. “Zo kunnen we ons dienstenportfolio op het gebied van brandbeveiliging aanvullen en verder uitbreiden.” Roland Hüttl voegt hieraan toe: “Nadat we onze diensten op het gebied van brandbeveiliging vorig jaar al hebben uitgebreid met de integratie van Kiwa Wijnveld GmbH & Co. KG, is de toevoeging van MPA Dresden GmbH een logische stap om onze expertise op dit gebied aanzienlijk te vergroten.”

Thomas Hübler is verheugd om toe te treden tot de Kiwa-familie: “Kiwa is voor ons een kans om onze diensten verder uit te breiden; niet alleen in brandbeveiliging, maar ook op aanverwante gebieden zoals bouw, zonne-energie, batterijen, elektrische apparatuur en duurzaamheid. Als onafhankelijk competentiecentrum voor brandbeveiliging kunnen we Kiwa met onze gekwalificeerde medewerkers ondersteunen op haar groeipad door heel Europa.”

Brandbeveiliging – al meer dan 80 jaar een traditie in Freiberg

De inzet voor brandveiligheid in de mijnstad Freiberg heeft een traditie van meer dan 80 jaar. MPA Dresden GmbH is in 1991 ontstaan uit wat oorspronkelijk het Institut für Bergbausicherheit (Instituut voor mijnbouwveiligheid) was. De voorloper van het Instituut werd in 1928 opgericht als Associate Institute van de Freiberg Mining Academy. Hieruit ontstond het Civil Engineering Materials Testing Institute van de Vrijstaat Saksen. Deze intermediaire autoriteit werd de Landesbetrieb Materialprüfungsanstalt Dresden waarvan de shortform – MPA Dresden – tot op de dag van vandaag in de naam heeft bestaan. Daar komt nu Kiwa bij!

Vandaag de dag biedt MPA als bedrijf materiaaltests, deskundige beoordeling, inspectie en certificeringsdiensten. Als test-, monitoring- en certificeringscentrum en als ingenieursbureau is men actief in bouwprojectgerelateerde, organisatorische en toezichthoudende brandbeveiliging. MPA Dresden is het enige Duitse test- en autorisatiecentrum voor brandblusapparatuur en -media.

Sinds de privatisering in 2004 heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een moderne dienstverlener op het gebied van materiaaltesten. Een van de kerngebieden is het testen van bouwproducten. In januari 2007 werd de dochteronderneming uit Dresden met zijn klassieke bouwmaterialentests samengevoegd tot een onafhankelijke entiteit. MPA Dresden GmbH met het hoofdkantoor  Freiberg, deelstaat Sachsen heeft zich gevestigd als brandveiligheidsspecialist en is wereldwijd actief als expertisecentrum voor brandbeveiliging.

Met de bouw in 2013 van een nieuwe testhal zijn verbeterde omstandigheden gecreëerd voor klanten en medewerkers voor het testen van het brandgedrag van daken en zonnepanelen. Daar worden nu brandproeven uitgevoerd  om het brandgedrag van daken (dakbedekking) volgens ENV 1187 en ook van zonnepanelen volgens UL 790 te testen. In 2017 werd de bouw van een geveltestfaciliteit afgerond.

Internationaal

Internationale afstemming is vanaf het begin een belangrijke zaak voor MPA geweest. De accreditatie als testlaboratorium volgens DIN EN ISO/IEC 17025 werd begin jaren ’90 behaald. Sindsdien is de reikwijdte van diverse taken regelmatig uitgebreid om het bedrijf in staat te stellen voortdurend op betrouwbare en volledige wijze aan de hoge eisen van de klant te blijven voldoen.

Met de accreditatie als inspectie- en certificeringscentrum werd indertijd de basis gelegd voor internationale erkenning van alle resultaten en documenten. De Europese Melding conform de Bouwproductenverordening was een verdere logische stap.

MPA is ideaal gepositioneerd, nu ook verder vanuit Kiwa, om – met name in de bouw- en constructiesector – ondersteuning te blijven bieden bij de toenemende harmonisatie in Europa. Op andere gebieden, zoals de bouw van spoorvoertuigen en in de kabelindustrie, is de internationale acceptatie van het testcentrum al een belangrijke voorwaarde voor verdere succesvolle werkzaamheden. De experts van MPA testen verder ook brandblussers en brandbestrijdingsmiddelen, kabels, veiligheidskasten en producten voor cruiseschepen en spoorvoertuigen.