Zestig procent Nederlandse huiseigenaren overweegt dit jaar eerste zonnepanelen te installeren

Artikel delen

Nog veel onwetendheid over opbrengst en regelgeving zonnepanelen onder Nederlanders

Bijna de helft (47 procent) van de Nederlandse huiseigenaren zonder zonnepanelen heeft geen idee wat de terugverdientijd is van zonnepanelen of hoeveel energie zonnepanelen mogelijk opleveren. Dat blijkt uit onderzoek van Otovo, de Europese marktplaats voor zonnepanelen. Ondanks dat bijna de helft van de niet-zonnepaneelbezitters onbekend is met de voordelen,  overweegt zestig procent van hen toch om dit jaar nog zonnepanelen te installeren. 

  • 60% van de huiseigenaren zonder zonnepanelen overweegt voor het einde van het jaar nog zonnepanelen te installeren. Van de huiseigenaren die al wel zonnepanelen hebben, overweegt 37 procent om zonnepanelen bij te plaatsen.
  • 20% van de huiseigenaren is onbekend met de salderingsregeling, de helft is bekend met geldende subsidies en aftrekposten.
  • 47% van de huiseigenaren zonder zonnepanelen weet niet wat de terugverdientijd is, 47% weet niet hoeveel energie zonnepanelen mogelijk opleveren.

Onder de huiseigenaren die al wel zonnepanelen hebben geïnstalleerd blijkt meer kennis aanwezig: 69 procent van hen weet wat de terugverdientijd is van zonnepanelen, twee derde (67 procent) weet hoeveel energie de zonnepanelen opleveren. Meer dan een op de drie (37 procent) van de huiseigenaren met zonnepanelen overweegt om dit jaar nog extra zonnepanelen te plaatsen. “De onwetendheid is dus niet per definitief een spelbreker”, zegt Jort Statema, algemeen directeur bij Otovo. “Toch is het zaak om die onwetendheid de wereld uit helpen. Op die manier overtuig je ook de twijfelaars.”

Hardnekkige fabels 
Behalve onwetendheid blijkt dat onder Nederlanders sprake is van een aantal hardnekkige fabels omtrent zonnepanelen. Zo stelt een kwart (26 procent) van alle huizenbezitters dat de installatie van zonnepanelen pas kan worden terugverdiend wanneer sprake is van zonnige zomermaanden. Opvallend is dat hier het percentage van huizenbezitters met en zonder zonnepanelen ongeveer gelijk is. Statema: “Vaak wordt gedacht dat zonnepanelen alleen stroom opwekken bij fel zonlicht. Maar ook op een bewolkte dag wekt een zonnepaneel stroom op.“

Verder blijkt uit het onderzoek dat zestig procent van de Nederlandse huizenbezitters zonnepanelen nog altijd een luxeproduct vindt. “Vandaag de dag is het ook voor huishoudens die minder vrij te besteden hebben een mogelijkheid om zonnepanelen te installeren, bijvoorbeeld via laagdrempelige abonnementsmodellen op zonnepanelen. Zo kan iedereen gebruik maken van de zon”, zegt Statema.

Ingewikkelde wet- en regelgeving
Veel huiseigenaren blijken daarnaast slecht op de hoogte te zijn van de huidige regelgeving rondom zonnepanelen. Zo blijkt dat een op de vijf Nederlandse huizenbezitters onbekend is met de geldende salderingsregeling. Ook blijkt dat slechts de helft van de Nederlandse huizenbezitters bekend is met de huidige subsidies en aftrekposten voor woningen met zonnepanelen.

Ruim een kwart van de Nederlandse huizenbezitters stelt dat de wet- en regelgeving het in Nederland ingewikkeld maakt om zonnepanelen te nemen. “Dat is zonde”, zegt Statema. “Nederland is juist een van de Europese voorlopers op het gebied van gunstige wet- en regelgeving voor het plaatsen van zonnepanelen. Die regelingen zijn bedacht om zonnepanelen voor zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens financieel aantrekkelijk te maken, niet om het ingewikkeld te maken.”

Onderzoeksverantwoording
Dit onderzoek is uitgevoerd onder 1070 Nederlandse huiseigenaren van 18 jaar en ouder. De onderzoekspopulatie is verdeeld onder Nederlandse huiseigenaren met zonnepanelen en Nederlandse huiseigenaren zonder zonnepanelen. De respondenten zijn representatief naar leeftijd, geslacht, arbeidsparticipatie. Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard.

Over Otovo
Otovo is in 2016 opgericht in Noorwegen, waar het hoofdkantoor is gevestigd. De enige pan-Europese aanbieder van zonne-installaties gebruikt gepatenteerde technologie om te analyseren of een woning geschikt is voor de installatie van zonnepanelen. Via het platform komt een particulier snel en eenvoudig in contact met lokale, hoogwaardige installateurs. Het afgelopen jaar boekte het bedrijf een omzet van €100 miljoen en heeft momenteel een geschatte waarde van €240 miljoen op de Noorse effectenbeurs. Otovo heeft ruim vierhonderd medewerkers in dienst en bijna duizend installateurs aangesloten. Momenteel is het actief in 13 Europese markten –  het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland, België, Oostenrijk, Noorwegen, Zweden, Polen, Portugal en Zwitserland.