22.000 mensen het dak op in Rotterdam

Artikel delen

Ruim 22.000 bezoekers zochten het in het weekeinde van 31 mei t/m 2 juni hogerop tijdens de Rotterdamse Dakendagen. Het festival, dat het potentieel van daken wil laten zien, stond letterlijk en figuurlijk in het teken van verbinding. De volgende Rotterdamse Dakendagen zullen plaatsvinden van 5 t/m 7 juni 2020.

De oversteek op ruim 100 meter hoogte van highliner Yuri Rhodenborgh tussen WTC Rotterdam en Schielandtoren. Foto: Frank Hanswijk.

Het festival zocht dit jaar letterlijk en figuurlijk naar verbinding in de stad. Letterlijk door daken te verbinden met een zipline (tussen Bijenkorf en WTC Rotterdam laagbouw) en een oversteek op ruim 100 meter hoogte (highliner Yuri Rhodenborgh tussen WTC Rotterdam en Schielandtoren). Figuurlijk door het dak als podium voor verdieping in te zetten, met onder andere twee keer Iftar op het Dak van Las Palmas (ruim 350 bezoekers) en de Kennisdag voor professionals die zich bezighouden met daken.

Plantensupermarkt op het dak van Parking Westblaak. Foto: Frank Hanswijk.

Bezoeker aan zet

De organisatie hoopt met initiatieven als de Plantensupermarkt op het Dak (dit jaar voor het eerst op Parking Westblaak), bezoekers te inspireren om hun eigen dak of balkon ten volle te benutten. Maar ook zonder eigen dak kun je bijdragen aan een levendig daklandschap in de stad: bijvoorbeeld door gebruik te maken van openbare ruimte op daken. Zo kun je door het jaar heen op onder andere Luchtpark Hofbogen en het Dakpark terecht. Daarnaast kunnen veel voorbeelden van dakinnovatie niet tot stand komen zonder hulp van vrijwilligers. Festivaldirecteur Léon van Geest: “Het zou geweldig zijn als iedereen die ons festival een warm hart toedraagt, zich ook de rest van het jaar hard maakt voor het goed benutten van daken.”

Collectief ‘Dakdorpen’ op de Kroon. Foto: Frank Hanswijk.

Blijvend effect

Het festivalweekend is voorbij, maar de Rotterdamse Dakendagen verdwijnen niet uit de stad. Op het dak van De Kroon zal collectief ‘Dakdorpen’ een jaar lang onderzoek gaan doen naar wonen op daken. Het resultaat wordt onthuld tijdens de Rotterdamse Dakendagen 2020. Daarnaast blijven de ‘Sleeping Giants’ op het dak van de Maassilo en Zwemcentrum Rotterdam (Zuidplein) nog jaren liggen. Dit project, dat het Franse kunstenaarsduo Ella & Pitr uitvoerde samen met jongeren uit de omliggende wijken, verbeeldt met ‘slapende reuzen’ het nog onderbelichte potentieel van Rotterdam-Zuid. Het bijkomende voordeel van de witte eco-verf is dat de gebouwen vanaf nu beter beschermd zijn tegen hittestress.

Zipline over de Coolsingel. Foto: Frank Hanswijk.

Iftar op het Dak van Las Palmas, in samenwerking met Djemaa el Fna Rotterdam. Foto: Frank Hanswijk.