Auditorium met translucente ETFE-panelen voor een surrealistisch uiterlijk

Artikel delen

Het Spaanse designbureau SelgasCano heeft het surrealistische conferentiecentrum Plasencia met bijbehorend auditorium voltooid. Het veelzijdige gebouw in Spanje heeft de vorm van een gigantisch rotsblok en is verpakt in een doorschijnende huid van ETFE-panelen die overdag het daglicht overspoelen met natuurlijk licht en gloeit als een lantaarn wanneer ze ’s nachts van binnenuit wordt verlicht. In tegenstelling tot de bleke buitenkant, wordt het interieur gedomineerd door levendige kleuren – van een feloranje entreehal tot een dieprode auditorium – die het etherische gevoel van de structuur versterken.

Het ontwerp kwam in 2005 als winnaar uit de bus van een architectuurwedstrijd. Echter: problemen met de financiering zorgen voor vertraging tot 2017. Het gebouw beslaat 7.500 vierkante meter en omvat een ruime entreehal en een flexibele hal geschikt voor 300 personen die tevens kan worden gesplitst in drie kleinere zalen. Ook expositieruimtes en een restaurant ontbreken niet.

Gelegen op een steile helling die zich uitstrekt over de grens tussen stad en natuur, lijkt het gebouw te zweven boven het rotsachtige landschap. De ingang ligt zeventien meter boven de voet van het gebouw en is bereikbaar via een brug. Ingebed tussen de rotsen is het gebouw als een vreemde eend in de bijt die vanuit de toekomst een plekje heeft gevonden in het heden.

Bron: Dezeen Beeld: Iwan Baan / SelgasCano