Dakpan krijgt concurrentie

Artikel delen

“Over tien jaar liggen er bijna geen traditionele dakpannen meer op hellende daken.” De fabrikanten van dakpannen in ons land zullen gruwelen van zo’n uitspraak, maar Jan Weijers, één van de oprichters van branchevereniging Het Hellende Dak, neemt geen blad voor de mond. “PV-panelen en kunststof prefab platen met dakpanprofiel hebben de toekomst.”

Tekst: ing. Frank de Groot

Jan Weijers wijst naar een prefab paneel in de hoek van zijn werkkamer. Een kunststofplaat met dakpanprofiel uit China. “Nederland is een traditioneel land, maar in China worden deze platen op grote schaal toegepast. Ze zijn veel lichter dan dakpannen en je kunt ze al in de fabriek aanbrengen op prefab sandwichpanelen voor daken. Je hebt geen panlatten of tengels meer nodig. Dat scheelt dus veel arbeid en je biedt een antwoord op het toenemende tekort aan vakmensen. Het is toch ongelooflijk dat we in staat zijn complete woningen te prefabriceren, maar dat we vervolgens de dakpannen er met de hand op moeten leggen?”

Jan Weijers

Vervanging asbestdaken

“Tien jaar geleden kwam ik de kunststof daken al overal in China en Amerika tegen. Destijds vond ik de Nederlandse markt echter nog niet rijp voor de introductie van dit product. Nu, met het naderende verbod op asbestdaken, is de situatie echter totaal anders”, aldus Jan Weijers. Samen met Piet Schouwenburg (ook al decennia actief in de dakenbranche) richtte hij in 2017 Weikhoplex op, onderdeel van Weijerseikhout. Onder dezelfde naam worden de platen nu op de markt gebracht. De platen van gelamineerd PVC hebben een plaatbreedte van 1.050 mm (werkende breedte 960 mm) en een dikte van 3,5 mm.

“De dakelementen zien er een stuk mooier uit dan de oude golfplaten”, vindt Weijers. “Door hun diepe, duurzame kleur en heldere glans concurreren ze met keramische pannen en betonpannen. Wij geven dertig jaar garantie op de dak- en gevelprofielen en tien jaar op de kleur. In China heb ik met eigen ogen gezien dat ze ook na lange tijd zo goed als niet verkleuren. Wij leveren de dakelementen voorlopig alleen nog in antraciet en steenrood. Ze zijn ook volledig recyclebaar.”

Wij kunnen innovatief zijn door ketenintegratie. Je moet niet alle kennis in huis willen hebben.

Door hun geringe gewicht (4 kg/m2) zijn de kunststof elementen zeer geschikt als ondergrond voor zonnepanelen. “Grote, bestaande daken zijn vaak te zwaar om er ook nog zonnepanelen op te plaatsen. Vervang je deze door Weikhoplex dakelementen, dan vermindert het gewicht drastisch en vormen zonnepanelen geen enkel probleem meer. Dit principe hebben wij onlangs nog met succes toegepast bij Golfbaan Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek. Aan de ene zijde was het dak bedekt met OVH-dakpannen, aan de andere zijde met asbesthoudende golfplaten. De wens van het Rijk van Nijmegen was om het dak een luxueuze uitstraling te geven en het bovendien te voorzien van zonnepanelen. Daarom werd besloten de oorspronkelijke dakbedekking volledig te verwijderen en te vervangen door de dakpanprofielen. Dit leverde een besparing van 12.000 kilogram en zo ontstond ruimte voor de zonnepanelen.”

Bij Golfbaan Het Rijk van Nijmegen in Groesbeek zijn de OVH-dakpannen en asbesthoudende golfplaten vervangen door lichte dakpanprofielen. Door de gewichtsbesparing konden er zonnepanelen worden geplaatst.

Nog een mooi bijkomend voordeel: de onderkant van de dakelementen is wit. “Vooral mensen die ze in ruimtes zonder ramen toepassen, zoals kleine, donkere schuurtjes, zijn hier ontzettend blij mee. Het maakt de ruimtes immers in één keer een stuk minder donker.”

Woningbouw

“In eerste instantie zien we grote mogelijkheden voor de vervanging van asbestdaken op schuren. Later willen we de dakplaten ook gebruiken voor nieuwbouw en renovatie”, aldus Weijers. “We zijn nu ongeveer een jaar bezig dit product in Nederland te introduceren en zijn begonnen bij woningcorporaties en eigenaren van asbesthoudende daken. Nu komen we geleidelijk bij bedrijfshallen en in de agrarische markt. Het product wordt steeds doorontwikkeld en Kiwa BDA voert testen uit om de dakplaten te toetsen aan de eisen in het Bouwbesluit. Daarnaast krijgen we steun van onze Chinese partner SGS, wereldleider op het gebied van inspectie, controle, analyse en certificering.”

Zonnepanelen

Een andere bedreiging voor de traditionele dakpannen zijn zonnepanelen. Er zijn al complete energiedaken, waarin de dakpannen zijn vervangen door geïsoleerde panelen met geïntegreerde zonnepanelen. Toegegeven, de meeste mensen zullen een pannendak met de kenmerkende slagschaduwen en fraaie profilering een stuk mooier vinden, maar zonnepanelen zijn tegenwoordig nog geheel vlak.
“Bij een energiedak of indak-systeem zijn de zonnepanelen al op de dakelementen aangebracht, inclusief randaansluitingen. Als de zonnepanelen echter op de dakpannen of dakpanplaten komen, is het beter dat in het werk te doen. De kans op transportschade is dan namelijk te groot”, merkt Weijers op. Bij het prefab paneel in de werkruimte zijn ook al zonnepanelen op de dakpanplaten aangebracht. Niet zo fraai als een indak-systeem, maar voor bijvoorbeeld grote schuren in het buitengebied een prima oplossing. “Maar je kunt ook een indak-systeem maken met de dakpanplaten, dus de mogelijkheden zijn groot.”

Serie Jan Weijers vertelt …

Jan Weijers is directeur van Weijerseikhout uit Groesbeek. De zeventiger heeft een bijzondere loopbaan achter zich, met als één van de hoogtepunten meer dan 25 jaar voorzitterschap van branchevereniging Het Hellende Dak. Jan Weijers is lid van de Redactieraad van Dakenraad. In een serie artikelen gaat hoofdredacteur Frank de Groot met hem in gesprek om zijn kennis en ervaring voor de huidige en toekomstige generaties vast te leggen.

Ketenintegratie

De geprofileerde dakpanplaten zijn een fraai voorbeeld van de innovatiekracht van Weijerseikhout. “Wij kunnen innovatief zijn door ketenintegratie. Je moet niet alle kennis in huis willen hebben. Wij werken daarom samen met vaste ketenpartners op het gebied van isolatie, zonne-energie, sandwichpanelen, dakpannen, steigers, dakramen, bitumen en kunststof dakbanen, afvalverwerking, milieutechniek, installaties, ontwerp en advies, met TNO en zelfs met de Vogelbescherming”, zegt Jan Weijers. “Alleen zo kom je tot integrale prefab oplossingen, waardoor je toekomstbestendig blijft.”

Hij is ook voorstander van een partnerschap met bijvoorbeeld woningbouwcorporaties: “We zien gelukkig een tendens waarbij opdrachtgevers niet langer bestekken in de markt gooien voor de laagste prijs, maar samenwerking zoeken met kennispartners. Uiteindelijk word je er allemaal beter van door lagere faalkosten, minder klachten en een gezonde marge voor de dakaannemer.”