Periscoop op het dak

Artikel delen

Met een groen dak dat overgaat in de met gras begroeide grond, lijkt dit huis in Vlaanderen misschien nog wel het meest op twee periscopen die uit de aarde oprijzen.

Het huis kreeg de naam House Pibo en werd ontworpen door het eveneens Belgische OYO Architects. Doelstelling: ontwerp een milieuvriendelijke compacte famliewoning met een eigen gezicht dat opgaat in haar omgeving. Missie geslaagd!

Het was voor OYO belangrijk de gebruikte materialen optimaal te gebruiken en alle voordelen ervan in te zetten. Zo ondersteund een betonnen basis een lichtgewicht houten frame. Het frame werd lokaal geassembleerd en ter plaatse gemonteerd. Ook werd om het huis een rubberen dakbaan gewikkeld om de temperatuur tijdens de wisselende seizoenen comfortabel te houden. Gedurende de diverse seizoenen groeien op het dak ook verschillende bloemen en planten.

In tegenstelling tot veel gezinswoningen zijn de woonkamers boven de slaapkamers geplaatst. De ingang bevindt zich in één van de ‘oppoppende persicopen’. De grote ramen zorgen voor voldoende daglicht.

Bron: ArchDaily Beeld: Thomas De Bruyne