Spelen op het dak

Artikel delen

Een onlangs voltooide kleuterschool in Polen geeft kinderen een nieuwe manier om contact te maken met het buitenleven inclusief een prachtig uitzicht op de omgeving. Het kleuterschooltje in Żory heeft een toegankelijk en groen dakterras met veel ruimte om te spelen. Het gebouw werd genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2019, een prijs voor architectuur geïnitieerd door de Europese Unie.

Gelegen in het centrum van de wijk Kleszczówka staat de kleuterschool in schril contrast met de omliggende woningen. “Er bleef in het initiële ontwerp te weinig ruimte over voor een speelplaats. Binnen creëerden we mede door de ronde hoeken van het gebouw voldoende ruimte maar buiten is net zo belangrijk. Zodoende hebben we het plan omgegooid en de speelplaats bovenop het gebouw geplaatst.”

De wanden zijn van gewapend beton gewikkeld in verticale stroken hout. Door te isoleren met minerale wol is het risico op brand laag. In tegenstelling tot de vele ronde vormen beschikt het gebouw over een rechthoekig atrium in het hart van de kleuterschool. Dit zorgt voor daglicht in het gehele interieur en een mooi schouwspel bij regen en sneeuw.

Het ruime dakterras wordt onderbroken door twee cirkelvormige eilanden van groene ruimte in het midden. Gebogen metalen leuningen wikkelen zich rond het terras, dat wordt omringd door tuinen die zijn beplant met siergrassen.

Bron: Biuro Toprojekt Beeld: Juliusz Sokolowski via Biuro Toprojekt