Energieopwekkende gevel van Saint-Gobain

Artikel delen

Saint-Gobain Solutions presenteerde op de vakbeurs Building Holland een nieuw gevelconcept dat niet alleen goed isoleert, brandveilig is maar ook zelf energie opwekt. De oplossing krijgt de naam Energy Façade.

“Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) regelgeving in”, stelt de fabrikant (inmiddels is die datum uitgesteld, red.). “Een belangrijke eis van deze regelgeving is BENG 3. Deze stelt dat het aandeel hernieuwbare energie van een gebouw ten minste 50% moet zijn. Met name voor hoogbouwconstructies vanaf vier verdiepingen is dit een behoorlijke uitdaging. Het dakoppervlak is hiervoor immers vaak te klein om voldoende zonnepanelen neer te leggen om zo aan deze eis te voldoen. Bovendien ziet men steeds vaker dat het dakoppervlak voor andere doeleinden wordt gebruikt”.

Saint-Gobain ontwikkelde daarom de Energy Façade, waarbij BIPV (Building-Integrated PhotoVoltaics) wordt toegepast in de gevel. Energy Façade combineert het Phoenix Façade gevelsysteem met frameloze zonnepanelen van Avancis. Dit systeem voorkomt koudebruggen en zorgt daarmee voor een slanke constructie, geschikt voor hoge isolatiewaardes. Het systeem maakt gebruik van het meest duurzame (bron: NIBE) en brandveilige (A1) isolatiemateriaal.

De zonnepanelen – afmeting 1587 x 664 mm of maatwerk – worden met een speciale techniek vervaardigd en zijn in meerdere kleuren leverbaar. De zogenoemde dunne-film-technologie zorgt ervoor dat de gevel tot 70 procent van de opbrengst van panelen op een dak kan leveren. Zelfs in de schaduw leveren de panelen energie op. De gevel biedt uitkomst voor zowel nieuwbouw als renovatie en is opgebouwd uit een laag isolatie, een koudebrugvrij ophangsysteem en zonnepanelen. Het systeem wordt altijd voorzien van een constructief en thermisch advies van Saint-Gobain Solutions.

Saint-Gobain Solutions, www.saint-gobain-solutions.nl