Verzekeraar Univé helpt boeren met vervangen asbestdaken

Artikel delen

Na onder andere energiebedrijf Essent gaat ook Univé boeren helpen asbest van hun daken te verwijderen en er zonnepanelen voor terug te plaatsen. De zonne-energie die opgewekt wordt op deze daken, kunnen andere Univé-leden via energieleverancier ENGIE gebruiken. Het eerste dak met zonnepanelen is onlangs in Groenlo opgeleverd en biedt genoeg stroom voor ongeveer 80 huishoudens, stelt de verzekeraar.

Verzekeraar Univé is van oudsher diep geworteld in de regio en er zijn veel agrarische ondernemers lid van de coöperatie. Een deel van deze boeren moet de komende jaren fors investeren om de asbestpanelen op hun daken uiterlijk in 2024 te verwijderen. Univé heeft daarom een nieuwe energie-coöperatie opgericht, in lijn met het uitgangspunt dat leden elkaar helpen.

Uitbreiden

Het project is begonnen met een pilot bij één agrarisch ondernemer in Groenlo maar zal bij succes uiteindelijk uitgebreid worden door het hele land. Bé Reinders, directeur Univé Oost: “We onderzoeken in deze beginfase onder andere of voldoende leden in de omgeving van Groenlo groene, herleidbare stroom uit hun regio in huis willen halen. De klanten helpen daardoor mee met het verduurzamen van hun regio door het verwijderen van asbest en het opwekken van duurzame energie mogelijk te maken. Het zou mooi zijn wanneer we dit met en voor elkaar kunnen bereiken.”

Eerder maakte energiebedrijf Essent al bekend dat Essent de kosten voor asbestverwijdering en het plaatsen van zonnepanelen bij boerenbedrijven voor zijn rekening neemt. In ruil daarvoor mag Essent de opgewekte energie twintig jaar lang verkopen. Daarna wordt de pv-installatie eigendom van de boer.